Menu

Népszerű a pihenőhely

2012.11.25.

Augusztus végén adták át a Páskomliget kiserdőbe látogatók nagy örömére az új sportpályát, tollaslabda pályát és piknikező helyet. Azonban a terület fejlesztése nem áll meg, ugyanis az elképzelések között szerepel két kilométer hosszú sétaúthálózat kiépítése is. Az átadás után két hónappal egy derűs vasárnap délelőtt a kiserdőben sétálókat kérdeztük, hogy mit szólnak a pihenőhelyhez, és ha módjuk nyílna rá, mivel tennék még „otthonosabbá” a területet.

Mulik János ikergyermekeivel, Mátéval és Jánossal érkezett a domb felől. A gyerekek jókedvűen kerékpároztak miközben az apuka mellettük sétált.
– Gyakran járunk ki a gyerekekkel ide az erdőbe. Lehetőségünk van hétvégeken szalonnát sütni, piknikezni, kerékpározni. Az elmúlt években azonban meggondoltuk, hogy kijöjjünk, mert nagyon szemetes és rendezetlen volt a terület. Napjainkban azonban már karbantartják a környéket, így nagyon kellemes itt sétálni. A gyerekek nagyon jól érzik magukat, most is alig akarnak hazamenni, inkább tekernének még a kerékpárjukon. Azt tapasztaljuk, hogy a hétvégenként többen látogatnak ki az erdőbe, mint korábban.
– Télen, amikor esik majd a hó, akkor is kijövünk a dombhoz, hiszen élmény szánkózni az enyhébb hideg napokon.

Olti Péter sétálni jött ki találkozásunkkor. Hét közben egy belvárosi gimnáziumban tanít, a hétvégén pedig ki szokott sétálni a kiserdőbe, hogy kiszellőztesse a fejét.
– Mintegy tizenhét éve lakom a családommal a Szilaspatak közelében, így azóta, ha rendszertelenül is, de kijárunk ide, de az is előfordul, hogy egyedül sétálok a környéken.
– Amikor a gyerekek kisebbek voltak, sokszor jöttünk szánkózni télen a dombra, míg tavasztól őszig kirándultunk. Örömmel vettük észre, hogy mennyire megszépült a környék. Bár a patakban több a szemét, mint amennyi nyáron volt, de az erdő és környéke sokkal tisztább. A sportpályák a családoknak, baráti közösségeknek nagyon jók: lehet röplabdázni és tollasozni, valamint a szalonnasütő helyen az ebéd vagy az uzsonna is elkészíthető. Így piknikezhetnek a természetben úgy, hogy közben a városban maradnak.

Soós Géza a kutyáját sétáltatta. A kutyus vidáman csaholt, ugrándozott, élvezte a kellemes őszi időjárást.
– Minden nap kijárunk sétálni, mert szeretjük ezt a helyet. Jó látni, hogy mások is gyakran kilátogatnak ide. Kutyásként jobban érezzük magunkat itt, mint a lakótelepen, ami nem véletlen, hiszen az erdőben a kisebb és nagyobb testű kutyáknak egyaránt sokkal több helyük van a futkározáshoz, a játékhoz, és közben a kirándulókat sem zavarjuk.
– Azért az jobb lenne, ha több, akár nyolc-tíz szalonnasütő helyet alakítanának ki, mert előfordul, hogy nagyon sokan kijönnek ide, és piknikezni szeretnének. Ha több sütőhely lenne, akkor sokkal többen férnének el, és valóban családias hangulatban telnének a közös étkezések. Azt is látom, hogy a sportpályát sokan használják, főként hétvégeken a családok jönnek sportolni.