Menu

Faültetés

2012.11.24.

Az időjárás viszontagságai a városi faállományt sem kímélik. Az elpusztult növények azonban nemcsak lehangoló látványt nyújtanak, hanem veszélyforrást is jelentenek. Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a zöldterületek gondozását, ennek érdekében idén 600 darab fával, valamint több száz tő cserjével gazdagítják a tulajdonában lévő utakat, parkokat.

Tavasszal már 200, most ősszel pedig további 400 fa kerül ki a közterületekre. Emellett több kerületi nevelési- oktatási intézményben facsemete nevelő kerteket hoztak létre, ahol összesen 500 növényt gondoznak a gyerekek. A Városgazdálkodási Iroda tájékoztatása szerint az ültetendő fajták kiválasztásánál figyelembe veszik az adott útszakasz faállományának összetételét, és a lakossági igényeket. A várostűrés mellett fő szempont, hogy a növény illeszkedjen a környezetbe és szép legyen.
Ezeknek a kritériumoknak a vérszilva, a nyírfa, a hársfa, a díszkörte, a madárberkenye, a juhar, valamint a kőris felel meg.
A szakemberek először a Károlyi Sándor, a Wesselényi, a József Attila és a Molnár Viktor utcák fasorainak gondozásához fogtak hozzá. Decemberben földdel kupacolják, tavasszal tányérozzák és mulcsozzák az egyedeket, melyek 2–3 évi gondozás után, remélhetőleg „hatékony” díszei maradnak Városrészünknek.