Menu

Múltból épülő jövő

2012.11.23.

Az egykori pestújhelyi temető helyén, a mai Újpalota területén felállított Memento kőnél ismét megemlékezést rendezett a Pestújhelyi Pátria Egyesület.

Mint 2004 óta minden évben, idén is mindenszentek napján este gyűltek össze a részvevők. László Tamás polgármester beszédében kiemelte: a holtakra és a múltra való emlékezés egyszersmind a jövőről is szól. Alkalom arra, hogy átgondoljuk, mi végre élünk, mik a szándékaink, mi a célunk az életünkkel, mik a lényeges dolgok, s hogyan érhetjük el ezeket. Ez már csak azért is fontos, mert ma szinte kiveszett az emberekből a hála érzése, a kiengesztelődés, a múltunk értékelése, az önazonosság-tudat, pedig ezek visznek előrébb, és fontos összetartó erők. A polgármester azt is elmondta, hogy ehhez a szellemiséghez kapcsolódik a negyvenhat meghatározó kerületi személyiségnek emléket állító fasor, valamint a restaurált I. világháborús emlékmű és a felújított országzászló (újra)avatása, amit november 27-én tartanak a Pestújhelyi téren.
A rendezvényen Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ vezetője a temető történetét idézte fel, Antal György költő pedig saját, alkalomhoz illő, elgondolkodtató és szívbemarkoló versét mondta el.