Menu

Figyeljünk rájuk

2012.11.19.

Minden jóérzésű ember próbál odafigyelni a hajléktalanokra. Arról, hogyan segíthetünk nekik, Horváth Istvánt, az Újpalotai Családsegítő Szolgálat Szociális Konyha és Nappali Melegedő csoportvezető szociális munkását kérdeztük.

– Ha segíteni szeretnénk, először meg kell győződnünk arról, hogy eszméleténél van és megfelelő-e a ruhája. Ha kevés a ruhája, erősen ittas, akkor veszélyes, ha kint marad a hideg utcán. Ha látszik, hogy segítségre szorul, akkor hívni kell a szakembereket. Ha jobb állapotban van, akkor kérjük meg, hogy a közelben lévő melegedőbe, a Kontyfa utca 3. szám alá menjen el, ahol 9–17 óra között tisztálkodhat és napi egyszer hideg ételt is kap.
– Hány emberrel tartják a kapcsolatot?
– Mintegy kilencven-száz fővel tartunk kapcsolatot heti rendszerességgel, a nappali melegedőben pedig tavaly tizenhatezren fordultak meg.
– Éjszakára hova mehetnek a hajléktalanok?
– Az összes fővárosi éjjeli menedékhellyel kapcsolatban vagyunk, így el tudjuk irányítani őket olyan helyre, ahol meghúzhatják magukat.
– A segíteni akarók a Menhely Alapítvány központi számát, a 338-4186-ot hívhatják, míg a kerületi utcai szociális munkások hétköznap 9–17 óra között a 416-0733-as telefonszámon érhetők el.