Menu

Télen is egészségesen

2012.11.19.

Kérlelhetetlenül ránk tör a tél, a ruhatárunkban is helyet kap a sál, a sapka, a kabát, a meleg pulóver, a csizma. A hideg idő az étkezésünket is átalakítja.

– Az egészséges táplálkozás szabályai egész évben érvényesek. Mindig kellő mennyiségű tápanyagot, vitamint, rostot fogyasszunk, és ügyeljünk a folyadékpótlásra is – mondta Szilvási Zsuzsa dietetikus.
– Mit együnk ezekben a hónapokban?
– Télen ugyan a burgonya, a káposzta, a karfiol, a fejes saláta, a kelbimbó, a sárga-és fehérrépa, cékla, hagyma változatosan elkészíthető, ám ügyeljünk arra, hogy tárolás során ezek veszítenek vitamintartalmukból. Érdemes tehát sok-sok sütőtököt enni, ami B- és C-vitaminban gazdag. – A hüvelyesekből (bab, lencse) magas rost-, növényi fehérje-, vitamin- és keményítőtartalmuk miatt egész évben érdemes a főzeléken kívül salátát is készíteni. Ne feledkezzünk el azonban a gyümölcsökről sem: az alma, a körte mellett a déligyümölcsök (narancs, mandarin, banán, grapefruit, kivi) is erősítik az immunrendszerünket, sok rostot és vitamint tartalmaznak.
– Sőt, ehetünk gyorsfagyasztott zöldségeket párolva és mélyhűtött gyümölcsöket is szobahőmérsékleten felengedve.
– A húsok közül inkább a soványabbakat, a felvágottak közül pedig a zsírszegényeket fogyasszuk.
– Mennyi folyadékot igyunk meg egy nap?
– A hidegben kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, ennek ellenére napi 2 liter
folyadékra szüksége van a szervezetünknek. A szénsavmentes ásványvíz és a frissen facsart gyümölcslevek mellett igyunk sok meleg teát, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül vagy egy kis mézzel. A tea amellett, hogy felmelegít, az immunrendszerünkre is jótékony hatással van.
– Milyen mozgást végezzünk, hogy egészségesek maradjunk?
– Az intenzív mozgás, a sport hőt szabadít fel a szervezetben, így segít védekezni a nagy hidegben. Ám nincs mindenkinek alkalma például korcsolyázni vagy síelni. Sétálni azonban bárhol lehet, de főként a hegyekben érdemes. Az is sokat számít, ha egy kicsit tornázunk otthon vagy egy jó társasággal táncolunk egyet.