Menu

Szívből jövő segítség

2012.11.19.

A Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány 1999-ben alakult, és céljuk, hogy segítsenek a hátrányos helyzetű, létminimum alatt élő embertársainkon, megakadályozzák az ellehetetlenülésüket, és lehetőséget teremtsenek a felzárkóztatásukra.

– Működésünk során több ezer rászorulóval kerültünk kapcsolatba – mondta Podmaniczky Elek, az alapítvány elnöke. – Az elmúlt 13 évben igyekeztünk segíteni a nehéz helyzetben lévő kerületi embereknek, családoknak. A kerületből állami gondozásba vett gyerekekkel is tartjuk a kapcsolatot. Megható az öröm, amivel fogadnak bennünket. De a hátrányos helyzetű iskolások nyári táboroztatásához is nyújtunk segítséget, támogatjuk a nagycsaládosokat, és a helyi óvodákat. Idén karácsony előtt a Rászorulókat Támogatók Egyesületével közösen szeretnénk mintegy háromszáz adag meleg ételt kiosztani a kerületben élő szegények között.
Az alapítvány tevékenysége elképzelhetetlen a beérkező adományok nélkül. Az adóból felajánlható 1 százalék és más pénzbeli támogatások mellett örömmel elfogadnak ruhaneműt, könyveket, tartós élelmiszert is.
– Reméljük, hogy egyre többen átérzik, hogy a társadalmi szerepvállalás valódi segítség a bajba jutott embereknek. Hisszük, hogy a hozzánk forduló emberek nagy része nem akar „szociálisan hátrányos” helyzetben élni, s a nekik nyújtott segítséggel kikerülhetnek a lehetetlen élethelyzetükből. Bár az alapítvány főleg a kerületben élő nehéz sorsú emberek gondjain igyekszik enyhíteni, legújabb sikeres akciója a máramarosszigeti magyar nemzetiségű, nyomorban élő családok támogatása.
– Máramarosszigetről elszármazott emberek révén kerültünk kapcsolatba az ottani szeretetszolgálat vezetőjével, Nádasi Máriával, aki segít abban, hogy az általunk összegyűjtött adományok, élelmiszer, felsőruházat, tankönyv a rászorulókhoz kerüljenek. Az ottani magyar nyelvű gimnázium részére is vittünk mintegy 1500 magyar nyelvű könyvet. Az adományokat részben saját erőből, részben a kerületi önkormányzat által kiírt civil pályázati keretből, valamint más civil szervezetek, magánszemélyek és a Vöröskereszt nyújtotta támogatásokból teremti elő az alapítvány.