Menu

Személyi igazolvány ebeknek

2012.11.18.

Hogyan kerül a kutyába a mikrochip, kérdeztük dr. Varga Pált, az Énekes utcai Állatorvosi Rendelő orvosát, aki készségesen válaszolt.

– Minden kutyának kötelező a mikrochip?
– A mikrochip beültetése minden kutyába kötelező érvényű kivétel nélkül. A kamara előírta, hogy csak egészséges állatba szabad az adathordozót behelyezni.
– Miért kell beültetni a chippet a kutyákba?
– Az ebek egyszerűbb azonosítását szolgálja. Eddig is kötelező volt, de nem általános érvényűen, hanem például tulajdonosváltáskor, valamint ha a kutyus megkapott vagy megharapott valakit. Sőt, tenyésztőtől is csak chippel ellátva lehetett vásárolni ebet, valamint kötelező volt minden veszélyes kutyát ivartalanítani és chippel megjelölni.
– Hogyan történik a beavatkozás?
– Érdemes felhívni a rendelőt, és megérdeklődni, hogy mennyibe kerül a procedúra. A művelet nem több mint egy injekció beadása, hiszen a chip alig nagyobb, mint egy rizsszem. Az adminisztráció már sokkal bonyolultabb. Az oltási könyvben regisztrálni kell a szükséges adatokat, majd ki kell tölteni egy adatlapot. Az állatorvos a számítógépen a Petvetdata nevű programban rögzíti az adatokat, így kerül be a nyilvántartásba a kutyus.
– Meddig kell a chipbeültetést elvégeztetni?
– A rendelkezés szerint deecmber 31-ig minden kutyatulajdonosnak kötelező
elvégeztetni a chipbeültetést. Szerencsére, nagyon sok a felelős kutyatartó.