Menu

Állatok otthontalanul

2012.11.18.

A téli hidegben még nehezebb a sorsa a vadon élő, és a véletlenül vagy felelőtlen lelketlenségből, immár törvénybe ütköző módon utcára került állatoknak. Sokan szeretnének segíteni nekik, de nem tudják hogyan.

Ha kóbor állatot látunk és segíteni szeretnénk rajta, akkor a legfontosabb az, hogy először inni és enni adjunk neki, és helyezzük biztonságba. Óvatos, lassú mozdulatokkal, megnyugtató hangon közelítsünk hozzájuk. Általában maguktól vagy kis rábeszélésre követnek minket, beszállnak a kocsinkba. Megoldás lenne állatotthonba vinni őket, ám a menhelyek folyamatos túlzsúfoltsággal küszködnek, így nem biztos, hogy befogadják a talált kutyát vagy cicát. A kapcsolatot azonban mindenképpen érdemes felvenni a hozzánk legközelebb eső állatvédő szervezetekkel. Ezért a legjobb, ha az állatot néhány napra egy külön szobában, fészerben helyezzük el otthon vagy ismerősnél.
Az első teendők közé tartozik az állatorvosi vizsgálat is: ha van az állatban chip, amit az orvos le tud olvasni, pillanatok alatt visszakerülhet a gazdájához. Orbán Zsófi, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta: érdemes a gazda után kutatni úgy, hogy a környéken, az állatorvosoknál, az állateledel boltokban plakátokat kirakunk az állat fényképével, adataival, elérhetőségünkkel, és az adatokat internetes adatbázisokban is közzétesszük. A gazditkeresunk.hu, a netboard.hu és a facebook.com fórumai, csoportjai is nagyon sokat segíthetnek. Tanácsot lehet kérni az info.matsz@freemail.hu email címen is.
Végső esetben az állatot be lehet vinni az Illatos úti ebrendészeti telepre, melynek címe IX. Illatos út 23/A. Bajbajutott, sérült madarak, vadállatok esetében a Fővárosi Állatkerttől (273-4900) vagy a Magyar Madártani Egyesülettől (275-6247) lehet tanácsot, segítséget kérni.