Menu

Ezüst Medve-díjas barátság

2012.11.17.

Az Edőcs István Ökölvívó Egyesületnél október 16-án nem mindennapi vendég járt. Fliegauf Bence, a berlini nemzetközi filmfesztiválon a zsűri nagydíját kiérdemlő „Csak a szél” című film forgatókönyvírója és rendezője váratlanul jelent meg a rákospalotai edzőteremben.

-Ez baráti látogatás volt, de Bence korábban hivatalos ügyben is járt már nálunk – tájékoztatott bennünket Buga Kálmán, a klub vezetője. -Bencével jó barátságban vagyunk, amit ezzel a látogatással is megerősített.
Fliegauf Bence a 2011-ben forgatott filmjéhez hónapokon keresztül keresett szereplőket. A film egy vidéki roma család hétköznapján keresztül mutatja be azokat a társadalmi és etnikai feszültségeket, melyek néhány éve a romagyilkosságokhoz vezettek. A rendező nagy gonddal válogatta ki a szereplőket, és a XV. kerületi sportegyesülethez is eljutott.
– Egy utcai verekedéshez kerestem statisztákat – mesélte a fiatal rendező –, így akadtam az Edőcs István Ökölvívó Egyesületre. Örülök, hogy megismerhettem
Buga Kálmánt, aki rendkívül sokat dolgozik azért, hogy a roma fiatalokat felkarolják.
A kerületi castingon két szereplőt, Buga Kálmánt és egyik tanítványának az édesapját, idősebb Kozák Lászlót válogatták be. A két statiszta romák és nem romák közti utcai verekedésben kapott szerepet, Kozák László a balhézók között volt, Buga Kálmánra pedig a békítő szerepet osztották a filmben.
– A névadónkról, Edőcs Istvánról tudni kell, hogy nemcsak kiváló sportoló, hanem kiváló kaszkadőr is volt– mondta a forgatással kapcsolatban Buga Kálmán. –Számtalan filmben, többek között a Linda című sorozatban, a Kopaszkutyában vagy a Menekülés a győzelembe című Magyarországon forgatott amerikai filmben is játszott. A szerepléssel gyakorlatilag a névadónk emlékének adóztunk, ezzel együtt úgy véltem, hogy jó hírű sportklub vezetőjeként még a filmvásznon sem verekedhetek. A békítő szándék egyébként is közelebb állt a habitusomhoz.
– Nagyon tetszett Kálmán személyisége – mesélte a rendező-, a lobbanékonysága, az erős orgánuma, tekintélyt parancsoló fellépése. A filmbeli jelenthez éppen ilyen embert kerestünk.
Fliegauf Bence a romagyilkosságok hírére tért haza Németországból. Úgy érezte, olyan téma, amivel filmesként foglalkoznia kell. Már a forgatás közben sejtette, hogy itthon nagy vihart fog kavarni a filmje, és titkon remélte, hogy fesztiválokon is bemutathatja alkotását. A film az első pillanattól kezdve nagy siker volt, több díjat is nyert, többek között a már említett berlini fesztivál Ezüst Medve-díját. Az alkotást nemrég Oscar-díjra is jelölték.