Menu

Verhetetlen ifjú tehetség

2012.11.16.

Kozák László ökölvívó nevét lassan megtanulják az ellenfelek. A Hartyán Általános Iskola 8. osztályos diákja idén veretlen maradt, a kor- és súlycsoportjában megnyerte a Bizalom Kupát, a Hermann István Emlékversenyt, a Botos Gálát, a Diákolimpiát, a Budapest Bajnokságot, a Bornemissza Emlékversenyt, és valamennyi Pofon Partin diadalmaskodni tudott. Idei teljesítményére a koronát Vecsésen tette fel, ahol serdülő korosztályban magyar bajnoki címet szerzett.

– Három éve kezdtem el bokszolni – mesélte az újdonsült magyar bajnok –, előtte fociztam, de azt kevésbé szerettem. A tévében mindig kíváncsian néztem a bokszmérkőzéseket, és úgy gondoltam, hogy kipróbálom magamat a ringben. Kozák Laci így került az Edőcs István Ökölvívó Egyesület Kertköz utcai termébe, ahol Buga Kálmán egykori emlékválogatott ökölvívó vette őt a szárnyai alá.
– Az első győztes mérkőzésemet 2011. február 19-én vívtam, az első verseny, amit megnyertem, a tavalyi Budapest Bajnokság volt, és a legjobb serdülőkorú versenyzőnek is megválasztottak.
– Laci rendkívül tehetséges bunyós, aki ha így folytatja, szép jövő előtt áll – értékelte tanítványa teljesítményét Buga Kálmán. – Jelenleg ő a klubunk egyetlen válogatott versenyzője, aki jövőre a juniorok között akár már a korosztályos Európa- és világbajnokságon is a kötelek közé léphet.
Buga Kálmán hozzátette, hogy Lacin kívül is akadnak tehetségek a rákospalotai ökölvívó egyesületnél. A vecsési országos bajnokságon például a 40 kilogrammos Stiller Ferenc és a 44,5 kilogrammos Molnár Levente is második lett.
– Nemrég igazoltuk le a kanadai magyar öklözőt, Darányi Zsoltot, aki szintén nagy ígéretnek számít, s az ifjúsági ob-n mutathatja majd meg tehetségét.