Menu

Helyi értékek a színes városban

2012.11.15.

Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes 1992 óta él Pestújhelyen. Kerületi lakosként és főpolgármester-
helyettesként egyaránt fontosnak érzi a helyi kezdeményezésű kulturális eseményeket, amilyen például a XV. kerületi ANNO rendezvénysorozat.

– Budapest érdekes város, hiszen a fővárosiak az egész várost magukénak érzik, de emellett egy szűkebb közösséghez is tartoznak, mivel a város egyik kerületében laknak – mondta Csomós Miklós.
– A kultúrában és a művelődésben is megvan ez a kettősség, hiszen az emberek egyfelől élvezik Budapest színes kulturális életét, másfelől pedig a helyi közösségekben – amelyeknek központjai a kisebb művelődési házak – az ottani kulturális kínálattal találkozhatnak. A kerületi rendezvények azért nagyon fontosak, mert lehetőséget nyújtanak az adott közösségnek, hogy megismerhesse a szűkebb pátriájában élő művészeket, értelmiségieket. A helyi kultúrát mutatják be a helyieknek. A legtöbb kerület törekszik arra, hogy például a helyi képzőművészek alkotásait mutatják be, vagy hogy különböző előadásokat szervezzen a művelődési központokba, hiszen a programokkal erősítik a közösséget. És persze a helyi kezdeményezések, események színesítik a főváros kulturális életét.
– Budapesti viszonylatban mennyire mozgalmas kerületünk kulturális élete?
– Sok jó kezdeményezés van, ilyen például a hagyományos egynapos képzőművészeti kiállítás a Rákospalotai Helytörténeti Múzeumban, vagy az idén másodszor megrendezett Újpalotai Nyári Játékok. Mióta Tóth Lajos irányítja a Csokonai Művelődési Központot a programjait tekintve szinte egyedülállónak számít, az egyik legjobb művelődési központ Budapesten, ami önmagában is figyelemreméltó. Ha azt is számításba vesszük, hogy a kulturális tevékenység sokszor pénz kérdése is, akkor azt kell mondanom, hogy ilyen szűkös forrásokból ennyi mindent szervezni, igazán dicsérendő teljesítmény.
– Önnek sikerül eljutnia a XV. kerületi programokra?
– Főpolgármester-helyettesként rendezvények szempontjából egész Budapestet figyelembe kell vennem, de ha időm engedi, természetesen örömmel veszek részt a kerületi programokon. A képzőművészeti kiállításon már többször voltam, s ez évben szeretnék az ANNO-ra is eljutni.