Menu

Munkába állt az új főigazgató

2012.11.13.

A képviselő-testület október 1-jével dr. Sólyom Olimpiát bízta meg a XV.
kerületi önkormányzat Egészségügyi Intézményének a vezetésével. Az új főigazgatóval egy hónappal a munkába állását követően beszélgettünk.

-Általános orvosként szereztem diplomát – kezdte a bemutatkozását –, majd fül-orrgégészetből és foniátriából is szakvizsgát tettem. Emellett két másoddiplomát is szereztem, a Közgazdasági Egyetemen egészségügyi menedzserként, az ELTE-n pedig jogi szakokleveles orvosként végeztem. Az évek során a minőségügyi belső auditori és a közigazgatási szakvizsgát is letettem.
Dr. Sólyom Olimpia nyolc évig volt az esztergomi Vaszary Kolos Kórház főigazgató főorvosa. Ezt követően dolgozott a Nemzeti (ma Emberi) Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztályán vezetői minőségben. A pályafutása központvezetőként az Országos Onkológiai Intézet Nemzeti Rákregiszter és Biostatisztikai Központjában folytatódott.
– A szakmát sosem hagytam el, azaz bárhol is dolgoztam, a gyógyítással nem hagytam fel. A betegellátást mindig a legfontosabb dolognak tartottam. A kerületi intézmény irányítására is azért pályáztam, mert szerettem volna minél közelebb kerülni a gyakorlathoz. Nagyon vonzó lehetőség volt számomra az Észak-Pesti Kórház közelsége is, mely nagy lehetőséget kínál a régió egészségügyi-,szociális-, gyógyturisztikai fejlesztéséhez.
Az új főigazgató szerint az egészségügyi ellátás nagy átalakuláson megy keresztül. Ma már az elsődleges cél a járóbeteg- és alapellátás erősítése.
Dr. Sólyom Olimpia számára az első néhány hét az ismerkedéssel telt el. Az új vezető minden orvoskollégájával személyesen egyeztet, a korábbi szerződéseket is átnézte, s ha szükséges volt, akkor változtatásokat eszközölt. Mint mondta, a célja, hogy minél költséghatékonyabban tudja majd működtetni a szervezetet. A gazdaságosabb működtetésnek pedig ebben az esetben célja van, hisz a megtakarított összeget egészségnevelésre, megelőzésre és a betegellátásra tudják fordítani.
– A XV. kerületben nincs fekvőbeteg-ellátó intézmény, ezért szükség lenne a kúraszerű ellátások – például infúziós kezelések – bevezetésére. Növelni kell a kerületi egészségügy finanszírozását, amely alacsonyabb a fővárosi átlagnál. Ez irányban már lépéseket tettünk, és a szaktárcához fordultunk.
A szaktárcával egyébként is kapcsolatban állunk az Észak- Pesti Kórház helyzetének rendezése ügyében. Belekezdtünk már uniós pályázat kidolgozásába is, melynek célja az orvosok, szakdolgozók képzésének támogatása lenne. Már új műszerek beszerzését is kezdeményeztük, többek között az elavult laborautomatákat szeretnénk lecserélni, és a leggyakoribb daganatos megbetegedések közé tartozó esetek (a vastagbélrák) kiszűrésére szolgáló eszközparkot szeretnénk még korszerűsíteni, és modern nőgyógyászati ultrahang beszerzését is tervezzük.
Az önkormányzat a törekvéseinket erkölcsileg és anyagilag is támogatja. A cél, hogy a megbetegedési mutatók alapján működő struktúrában, magas színvonalon és szeretettel lássuk el a kerület lakosságát. Hiszen a mi általunk végzett munka szolgálat.