Menu

A megoldások embere

2012.11.12.

Jobbágy Mária szeptember 1-je óta dolgozik az Egyesített Szociális Intézménynél, mint mentálhigiénés szakember. A kezdetekről és terveiről kérdeztük.

-Éppen huszonöt éve, 1987-ben hozták létre a Családsegítő Szolgálatot, amelynek vezetője volt
– Országos kísérleti program részesei voltunk. Mai szemmel nézve furcsa, hogy akkor bizonygatnunk kellett, hogy a díjhátralék, a munkanélküliség, a hajléktalanság, a szegénység jelen van, és egyre nagyobb mértékű lesz, melyre szakmai választ kell találni. Egyre több területen kell majd a segítség, mert nőni fog a rászorulók, az önhibájukon kívül szociális szempontból bajba került családok száma.
– Mielőtt visszajött a Családsegítő Szolgálathoz, mivel foglalkozott?
– Felnőttképzéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkoztam vállalkozóként. A kapcsolatom a szociális területtel ezen keresztül is megmaradt.
– A világon új problémákat vet fel a társadalom elöregedése. Az előrejelzések szerint 2050-re több lesz az idős ember, mint a fiatal. Ezen a területen szeretnék segíteni, ezért szerettem volna ismét a szociális szférában dolgozni.
– Milyen megoldások kínálkoznak?
– A mai helyzet annyiban hasonlít a 25 évvel ezelőttihez, hogy a régi módszerekkel a problémák már nem kezelhetők. Szemléletváltásra, összefogásra van szükség. Ehhez pedig meg kell ismerni, mit gondolnak az emberek az idősödésről, milyen kérdésekre keresnek választ.