Menu

Pestújhely büszkesége

2012.11.12.

A pestújhelyi Keresztelő Szent János templom oltárképét Bátki József festette, ezt talán tudják néhányan. Ki lehetett Bátki József, ezt próbáltuk kideríteni Muzsayné Lévay Terivel a helytörténeti kutakodásaink során.

Nagy Előd egy cikkéből megtudtuk, hogy az Ady utcai polgári, majd felsőkereskedelmi iskola homlokzatának mozaikképe: Krisztus a gyermekekkel (’50-es években verték szét) is Bátki alkotása volt.
Valahogy sok véletlen esemény, majd internet, telefonálások elvezettek minket a művész leányához, Bátki Borbálához: idős hölgy, aki teljes szellemi frissességgel és jó fizikai állapotban kertészkedik, de főleg édesapja hagyatékának ápolásával, elveszett műveinek felkutatásával foglakozik. Mesélt az életükről, édesapja munkáiról, kitüntetéseiről, arról, hogy sok szegény emberen segítő, szerény és jó ember volt. Felejthetetlenül szép délutánt töltöttünk nála.
Bátki József bányászcsaládban született Zagyván 1877-ben. Ösztöndíjjal itthoni, majd külföldi tanulmányok után telepedett le Pestújhelyen a község születése idején. Nyolc évig volt Róth Miksa tanítványa. Pannonhalmán, az Apátság homlokzati képe is Bátki műve. A nagyobb munkái közül megemlítjük: az „Örökimádó”, a „Rózsák tere”, Zagyvarónai templomok freskóit, a Salgói templom, Salgótarjáni és Kolozsvári zsinagóga képeit. Az „Uzsoki áttörés” a Hadtörténeti Múzeumban van. Kossuth Mauzóleumban: Székely Bertalan nagyméretű képeinek átültetése Bátki alkotása. A Rákoskeresztúri Köztemető bejáratán és a Dózsa György út, Lehel út találkozásánál lévő iskola homlokzati mozaikképe, fa szobrok, érmek, képek is gazdagítják művei sorát.
Borbála 10 éves volt, amikor 1935-ben elköltöztek Salgótarjánba, de emlékezett a régi piacra, a temetőre, a foci pályára. Mit mondhattunk: már azok sincsenek meg sajnos. Édesapja 1998-ban kapta meg kerületünkben a posztumusz díszpolgári címet.