Menu

Kontyalávaló nedű

2012.11.06.

A pestújhelyi Baka Zoltán elmondása szerint három éve foglalkozik már pálinkafőzéssel. Az ehhez való lendületet egyrészt a jó pálinka szeretete, másrészt egy személyes élmény adta.Néhány éve idős mentoránál olyan sárgabarack pálinkát ivott, amelynek íze őt is a pálinkafőzésre sarkallta.

– A jó pálinka alapja a finom és egészséges gyümölcs. Az ép és már magtalanított szemeket egy kicsit megnyomkodva légmentesen lezárt műanyag hordóba helyezzük, ahol a gyümölcsöt érni hagyjuk. Fontos, hogy meleg helyen legyen a hordó, de ne tegyük ki a tűző napra – mondta Baka Zoltán.
A hordóban levő gyümölcs érése fajtától és időjárástól függő: a kajszi 2–3 hét alatt lesz alkalmas a pálinkafőzésre, az őszibaracknak már legalább egy hónapra, a szilvának pedig ennél is több időre van szüksége. A legkésőbb szüretelt szőlőszemeket a jó törkölypálinka érdekében hónapokig kell érlelni. Fontos, hogy a hordóban keletkező gázokat elvezessük, ezt vágott lyukkal, csővel vagy vízzel teli befőttesüveg segítségével megtehetjük. Mikor a cefre kellőképpen homogénné, lekvárossá válik, megkezdhetjük a pálinka főzését. Az ehhez szükséges szetthez ma már a közösségi portálokon olcsón hozzá tudunk jutni.
A kuktában főzött cefre légneművé válik, amit egy rézcső és egy másik edény segítségével lehűtünk. A hirtelen hűtéstől folyékonnyá váló nedűt pedig tiszta üvegbe csöpögtetjük. Fontos, hogy az első 1–2 deci pálinkától, illetve a főzet végétől szabaduljunk meg, ezek ugyanis a rézeleje és a rézvége, melyek rossz ízűek és az italt is elrontanák. A kettő között található az igazi nedű. Ha kisüstit főzünk, akkor pedig érdemes az első főzetet újra főzni.
Baka Zoltán szerint megoszlanak a vélemények arról, hogy a cefréhez kell-e cukrot tenni, s ha igen, akkor mennyit. Ő mindenestre használ cukrot, így 5 kilogramm gyümölcshöz maximum 1 kilogramm cukrot ad hozzá. Ekkora mennyiségből pedig 0,7–1 liter mennyiségű pálinkát tud lefőzni.
– Ezzel a módszerrel évente 7–8 liter pálinkához jutok hozzá, melyet baráti vagy családi körben szoktunk elfogyasztani. Azt mondják hogy a pálinka férfias ital, pedig ez nem így van, a jó pálinkát a nők is megbecsülik.
Baka Zoltán az interjú alatt egy kisüsti első főzetével bíbelődött éppen, és azt is megmutatta nekünk, hogy a lefőtt cefrével mit szokott csinálni.
– A komposztba öntöm, hogy aztán tavasszal visszaforgassam a földbe, ezzel is javítva a talaj minőségét. Így a gyümölcs minden részét felhasználom, és semmi sem veszik kárba.