Menu

Újabb fák az utak mentén

2012.11.03.

Tavaly az önkormányzat elkészíttette a kerület fakataszterét, és megkezdte az Életfa programot. A Répszolg munkatársai idén összesen 1200 csemetét telepítenek, ebből 400 fát ültetnek el ősszel.

A munkálatok során pótolják a betegség, a kiszáradás vagy az elöregedés miatt kivágott fákat, és a közterületi foghíjakra is növényeket ültetnek, valamint a lakossági megkeresések alapján is végeznek telepítéseket. Előfordul az is, hogy a lakó nem várja meg az ültetést, és maga telepít fát a háza előtt.
Az őszi ültetéshez a Palota-15 Kft. a saját nevelésű fáit és beszerzésből származó növényeket használja fel. Főként vérszilvákat, nyírfát, és ahol már megkezdett ültetést folytatnak, ott a korábbiakkal megegyező fajtájúakat telepítenek, például a Molnár Viktor utcában mezei juhart, a József Attila utcában pedig törökmogyorót ültetnek.
Demeter János, a Répszolg ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: az őszi ültetések előkészítését október elején kezdték, a telepítésekhez pedig a fák számára ideális időpontban, a lombhullást követően október 24-e után látnak hozzá. A napi 30-35 fa ültetésével valószínűleg november közepe, vége felé végeznek.
Sajnos, sok az elpusztult, kiszáradt fa. Szomorú látvány az önkormányzathoz közeli út közepén húzódó zöldsáv is. A mostani ültetéskor itt is 17-20 kiszáradt fát kell pótolniuk a szakembereknek. A növények pusztulása részben a szárazságnak, részben pedig annak tudható be, hogy a több évvel ezelőtti, jóval csekélyebb számú telepítéseknél valószínűleg nem végeztek megfelelő talaj-előkészítést és utógondozást.
Különösen az első 1–2 évben fontos, hogy a frissen ültetett csemetéket tányérozzák, locsolják. Éppen ezért a friss ültetéseket évi 20-25 alkalommal öntözik, így minimum 50 liter vizet kap egy-egy fa. Az értékteremtő fásítást azzal is tudják segíteni a kerületben élők, hogy a forró, száraz hónapokban megöntözik néhány vödör vízzel a lakóhelyükhöz közeli facsemetéket.