Menu

Családbarát zöldkerület

2012.10.26.

A tavaly elindított Életfa program keretében október 25-én 10 órától fákat
ültettek a Tarpai téren. Az eseménnyel és a programmal kapcsolatban László Tamás polgármester nyilatkozott.

– A kerület adottságai révén a főváros legzöldebb kerületei közé tartozik. A helyenkénti sűrű beépítés ellenére mind a mai napig sok a zöldterület. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, tavaly felmérettük a kerület teljes faállományát. A belterületi közterületeken összesen 32 ezer fát számoltunk össze, melynek mintegy egyharmada beteg, és ezek helyére sürgősen új fákat kell telepíteni. Mindössze 100 új fát ültettek a kerületben 2010 előtt, és ezt a mennyiséget már megtízszereztük, így mára ezer új telepítésű fa díszíti a kerületet.
– Idén szeretnénk, ha az év végéig több mint 1000 fával tudnánk gazdagítani a kerület faállományát. A számokból azonban látszik, hogy csupán a beteg fák cseréje legalább tíz évig tart.
László Tamás nagy előrelépésnek nevezte, hogy az idén elültetendő fák egy része már saját nevelésű, azaz a Palota-15 Kft. kertészetében nevelték őket. Jövőre pedig azok a facsemeték is sorra kerülhetnek, melyeket a kerületi iskolákban, összesen tíz intézmény udvarán gondoznak, nevelgetnek a diákok.
– A programnak az Életfa nevet adtuk, mert a fák ültetését szerettük volna összekapcsolni a gyermekek születésével. Sajnos, ezen a területen is kedvezőtlenek a statisztikák. Tíz éve még mintegy ezer gyerek született a kerületben, ma viszont már hatszáz alá csökkent az újszülöttek száma. A faültetéssel többek között az is a célunk, hogy egyrészt visszacsalogassuk a családokat a kerületbe, másrészt jelezni kívántuk az itt élő családoknak, hogy fontosak a számunkra, és szeretnénk, ha ők is magukénak éreznék a lakókörnyezetüket.