Menu

Fiatal és tehetséges

2012.09.29.

Bouandel Doraya a Kanapé című filmjének elkészítésére kapott lehetőséget azzal, hogy a Csokonai Művelődési Központ és a kerületi önkormányzat által kiírt forgatókönyvírói pályázat egyik nyertese lett.

– Sokan kérdezik, hogy honnan származik?
– Mindenkinek ez az első kérdése – mosolyogta el magát a filmes szakember. – Algériai származású vagyok, édesapám algír, édesanyám magyar.
– Idén két egyetemen is végzett, és emellett még a pályázatra is benevezett.
Hogyan lehetett mindezt összeegyeztetni?
– Nem volt könnyű, hiszen párhuzamosan tanultam az ELTE Bölcsészettudományi
Kar Filmtudomány Tanszékén, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi
Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar szakfordító és tolmács szakán. Mindkét egyetemen most diplomáztam és emellett a Mi jó neked? szlogennel kiírt pályázatra is beneveztem. Nem volt egyszerű, de sikerült összeegyeztetnem a tanulmányaimat és a pályázatkészítést.
– A Károlyi Mihály Spanyol-Magyar Kéttannyelvű Gimnáziumban egyedüliként nyerte el a gimnázium emléklapját. Az emléklapot azok kaphatják, akiknek kiváló az eredményük, és sokat tesznek az iskolájukért.
– Igen, ez így van. De arra is büszke vagyok, hogy a szakfordító és tolmács szakon tanulva tavaly a TDK-n az újlatin szekcióban 2. helyezett lettem. Akkor egy filmes témával foglalkoztam spanyol nyelven A női szerepvállalás Pedro Almodóvar filmművészetében címmel.
– Az egyik internetes újságnak úgy nyilatkozott, hogy bár szeret tanulni, de nem mindegy, hogy hol és mikor.
– Ez tényleg érdekes – mondja nevetve. – Télen mindig azt gondolom, hogy tavaszi, nyári hónapokban jobb tanulni, mert akkor ki lehet menni a kertbe, és a fűben fekve pozitív energia vesz minket körbe. Télen viszont jobb bent lenni a lakásban, mert akkor kint hideg van, így legalább értelme van a tanulásnak, hiszen nem is lehet nagyon mást tenni.
– Most, hogy lediplomázott, hogyan tovább?
– Animációs stúdióban dolgozom, és továbbra is szeretnék a filmművészet minden területén tevékenykedni ugyanúgy, ahogy a korábbiakban. Dolgoztam vágóként, asszisztensként, rendezőként, készítettem számos társadalmi célú reklámfilmet, és közreműködtem néhány ilyen filmben is.