Menu

Új élet az új mentőállomáson

2012.09.28.

A rákospalotai mentőállomást átköltöztették a Mentő utcából az Őrjárat utcai új telephelyére. Az elmúlt egy hónap a mentősöknek a napi munka mellett az új hely megszokásával, „belakásával” telt el.

– Természetes, hogy meg kell szokni az új környezetet a kollégáknak – mondta Glasz Richárd, az állomás vezetője –, ugyanis vannak, akik már évtizedek óta nálunk dolgoznak, és ők ezer szállal kötődtek a Mentő utcai állomáshoz. Úgy vélem, azonban a jót nem nehéz megszokni, márpedig az új mentőállomáson összehasonlíthatatlanul jobbak a körülmények a réginél. A tágas helyiségek, a modern elektronika és a szép környezet a dolgozók hangulatára is kihat, akik az elmúlt egy hónapban nemcsak megszokták, hanem otthonossá is varázsolták az Őrjárat utcai létesítményt. Olyannyira, hogy az épület mögötti területen már zöldell a mentősök konyhakertje.
A rákospalotai mentőállomás két dolgozója, Turzán József és Pintér László 35 éve dolgoznak már mentőápolóként. A szakemberek osztálytársak voltak, és mindketten
gyerekkori álmukat valósították meg azzal, hogy a mentős szakmát választották.
– Az egyik szemem sír, a másik meg nevet – mondta Turzán József. – A régi állomás az elmúlt 35 évben második otthonommá vált, ezért nagyon nehéz volt tőle megválni. Ugyanakkor az új helyen is nagyon jól érzem magam, és örülök, hogy ilyen szép körülmények között dolgozhatok.
– A betegellátás színvonala mindkét helyen azonos volt – tette hozzá Pintér László –, az ugyanis nem helyfüggő. Mindenesetre élvezzük a változást, de a régi helyre is nosztalgiával gondolunk. A rákospalotai mentőállomáson azonban nem sok idő jut a nosztalgiázásra. Az
elmúlt egy hónapban hatszázkilencven állampolgár kért segítséget a mentősöktől. Ezek között pedig embert próbáló esetek is bőven akadtak. Például a szomszédos XVI. kerületben, a Csömöri út és a Kossuth utca kereszteződésében egy motorost gázoltak el, akit súlyos
sérülésekkel a Baleseti Kórházba kellett szállítani. Ilyen baleset a XV. kerületben is történt, néhány hete a Felsőkert utcában egy 36 éves férfi bukósisak nélkül motorozott, és járművével frontálisan ütközött egy teherautóval. A mentősök kórházba szállították, ahol azonban már nem tudtak rajta segíteni.
Egy sikertörténetről is be tudok számolni – tette hozzá Glasz Richárd. – Egy hete a hajnali órákban rosszul lett egy 55 esztendős hölgy a Molnár Viktor utcában. A beteg állapota az ellátás ellenére is rosszabbodott, a keringése és a légzése is leállt, azaz beállt a klinikai halál állapota. A hölgyet aztán sikeresen újraélesztettük, majd a Honvédkórházba vittük. A napokban értesültünk róla, hogy jól van, és már az intenzív osztályról is kiengedték.