Menu

Kinyílnak az ajtók

2012.09.09.

Schwechtje Mihály filmrendező kockázatos, ám annál érdekesebb produkciót valósít meg az elkövetkező hetekben a kerületben.
– A Gyerekszem Filmfesztiválon több olyan filmet láttam, ami a Rákospalotai
Leánynevelő Intézetben készült. Filmesként azt láttam meg, hogy milyen átéléssel, hitelesen játszanak ezek a lányok – mondta a filmrendező, aki úgy döntött, hogy a Leánynevelő Intézetet választja saját rendezésű darabjának helyszínéül.

Számos színdarabot elolvasott, míg végül megakadt a szeme az amerikai Kia Corthron Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak című drámáján.
– A történet egy 14 éves várandós lányról és barátnőjéről szól, aki szintén gyermeket vár, de már a másodikat. Az előadásban azt szeretném kibontani, hogy a korai felnőtté válás hogyan egyeztethető össze a mentális éretlenséggel. Ezt a kettősséget boncolgatjuk – mondta a rendező.
A két főszereplő lány szerepét öt leányneveldés lánnyal gyakorolja. Nagy a vállalás, mert a lányok érdeklődése nagyon hullámzó.
– A munkám egyben szociális munka is. Mindenkivel elbeszélgetek arról, hogyan jutott az intézménybe. Több lány élete a droghasználat miatt siklott ki, de más szörnyű történeteket is hallottam. Azonban ezek a lányok viszonylag rendben vannak mind lelkileg, mind szellemileg. A darabba semmit nem emelünk át a személyes tragédiájukból.
A színmű egy szeretetben élő családról szól. A próbafolyamat hosszú lesz, és októberben csatlakoznak a munkához profi színészek is. A darabot a Leánynevelőben egy lányszobának kialakított díszletben játsszák.
A rendező reméli, hogy a közönséget sikerül a város szélére kicsábítania.
– Ha minden a terveink szerint alakul, akkor november végén sikerül bemutatnunk a produkciót, amely az NKA, valamint a Függetlenül egymással (FÜGE) Produkció segítségével valósul meg – mondta végezetül Schwechtje Mihály.