Menu

Irtsuk a parlagfüvet, takarítsuk területünket!

2012.09.06.

Az augusztusi kánikula gondot okoz az allergiás betegeknek, mert a nagy szárazság kedvez az egyik legkellemetlenebb növénynek, a parlagfűnek, amely az elmúlt hetekben virágba borult, és allergiát okozó pollenek millióit bocsátotta levegőbe.

– Minden esztendőben az úgynevezett parlagfűszezon előtt a Répszolg munkatársaival közösen kerületszemlét tartunk – tudtuk meg Németh Tibortól, a Városgazdálkodási Iroda vezetőjétől –, és ahol kell, ott kaszálást rendelünk el. Az évek során már alaposan megismertük a kerületet, így azt is tudjuk, hogy melyek a parlagfű miatt legveszélyeztetettebb területek.
– Azt azonban tudni kell, hogy a parlagfű nemcsak agresszív növény, hanem rendkívül strapabíró is. Szinte azonnal megjelenik azokon a területeken, ahol földmunkát végeztek. Legyen az egy árokkotrás vagy egy építkezés, de ilyenek lehetnek a kerület határában a felszántott, de be nem vetett mezőgazdasági területek is.
A Városgazdálkodási Iroda csak a közterületek állapotáért felelős, a magánterületeken megjelenő parlagfű esetében a Hatósági Iroda intézkedik.
A kényszerkaszálások költsége sokszor az önkormányzatot sújtja, amit aztán nagyon nehéz az ismeretlen helyen tartózkodó egy vagy több tulajdonoson behajtani.
– Gondot jelent a közlekedési utak mentén elszaporodó parlagfű, mert ilyenkor is nehéz megtalálni a tulajdonost, aki felel a terület rendben tartásáért – tette hozzá Németh Tibor. – Ugyancsak gondot jelent például, ha a terület tulajdonosa az önkormányzat, azonban a kezelője egy vállalkozás. Amennyiben
a Növényvédő Állomás fedezi fel az itt termő parlagfüvet, a büntetést azonnal a tulajdonosnak számlázza ki. Az önkormányzat pedig harcolhat a céggel, hogy térítse meg a bírságot. – Nagyon fontos, hogy a lakosság azonnal jelezze, ha valahol parlagfüvet lát. A kerületben 140 kilométernyi út és hatalmas kiterjedésű terület tartozik az önkormányzathoz, amit a lakosság segítsége nélkül nem tudunk rendben tartani.

Sumics János kerületi lakos azzal kereste meg lapunkat, hogy véleménye szerint sokan nem gondozzák az ingatlanuk előtti területet, nem irtják a gazt, miközben a főváros rendelete kötelezi az ingatlan tulajdonosát vagy az ingatlan kezelésével megbízottat a terület gondozására.
A rendelettel kapcsolatban Németh Tibor, a Városgazdálkodási Iroda vezetője beszélt lapunknak.
– A parlagfű virágzik, a fák pedig hamarosan lehullajtják a lombjukat, tehát
érdemes már most mindenki figyelmét felhívni a főváros rendeletére. A rendelet
szerint ugyanis „az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan – beleértve az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi részt is – és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét és gyommentesítéséről, …”
– Aki nem irtja a parlagfüvet, nem gondozza az ingatlana előtti járdát, az ellen eljárást indíthatunk – adott felvilágosítást Németh Tibor. – A közérdekű kötelezés szerint, amennyiben az ingatlan tulajdonosa a kötelezettségének nem tesz eleget, az ő terhére bírságolással elvégeztetjük a munkát. – Az önkormányzat segítségként öt darab százhúsz literes gyűjtőzsákot biztosít ingyenesen a takarításhoz a lakóknak. A zsákokat ingyen el is szállítjuk – mondta végezetül Németh Tibor.