Menu

Takarékoskodjunk okosan

2012.09.01.

Az iskolakezdés komoly anyagi terheket ró a szülőkre, még akkor is, ha az önkormányzat vagy számos munkahely támogatást nyújt. Kis körültekintéssel azonban lefaraghatók a költségek. Lényeges, hogy tájékozódjunk az aktuális árakról és akciókról.

Azt sem árt tudni, hogy milyen támogatásokat és kitől kérhetünk. A munkaadó ugyanis saját döntése alapján iskolakezdési támogatásban részesítheti a munkavállalóját. Ismerősöktől, rokonoktól, barátoktól pedig az iránt érdemes érdeklődni, hogy az iskolakezdéshez szükséges dolgok közül mit tudnának kölcsön vagy jutányos áron, esetleg ajándékba átadni.
Hasonló célt szolgálnak az „adok-veszek vagy cserélek” internetes honlapok, közösségi oldalak egyes csoportjai. Internetes aukciós oldalból is ma már nagyon sokat lehet találni, ahol használt és új holmit is vásárolhatunk. Nem árt többet átnézni, és igénybe venni az árösszehasonlító oldalakat, hogy tényleg megtaláljuk a legjutányosabb árakat.
Még mindig internetes segítség: a cégek közösségi oldalainak csoportjainál vagy
saját honlapján gyakran találhatóak komoly kedvezményekre jogosító, letölthető
kuponok. Ráadásul ezeket nem csak tanévkezdéskor az iskolaszerek vásárlására lehet felhasználni. Ha már az internetről van szó, érdemes megfontolniuk azoknak az internet-előfizetést, akik eddig nem tették meg. A világhálóról például számos tanulást segítő könyv, kötelező olvasmány is letölthető.
Akinek pedig már van internet hozzáférése, nem árt, ha érdeklődik a szolgáltatónál nincs-e új, a meglevőnél olcsóbb szolgáltatásuk, csomagjuk, amire érdemes váltani.
A tanszerek esetében többnyire verhetetlenek a nagyáruházak akciói. Méregdrága, trendi képpel nyomott füzetek, egyéb eszközök helyett az olcsó és egyszerű tanszereket érdemes beszerezni. Ezeket díszíteni lehet naptár és képes újság oldalaival vagy belőlük kivágott képekkel. A boltokban kapható matrica csomagok is olcsó és könnyű dekorálási lehetőséget nyújtanak.
A kedvező ár mellett a felsorolt ötletek nagy előnye, hogy kreatív családi elfoglaltságot jelentenek, és az így született darabok teljesen egyediek.