Menu

A film forog tovább

2012.08.27.

Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója igazi lokálpatrióta. Szűkebb pátriánkban él családjával, itt dolgozik. Emellett a tanítás, a rádiózás, valamint a filmezés szerelmese. Így nem véletlen, hogy többek között az ő munkájának köszönhetően ősszel harmadszor lesz rövidfilmszemle Rákospalotán.

– Tavaly két film készült önkormányzati támogatással a forgatókönyvírói
pályázat eredményeként. Mi lett a sorsa ezeknek a filmeknek?
– Nagy sikert aratott országhatáron belül és kívül mindkét filmünk. Szirmai
Márton saját forgatókönyve alapján rendezte meg a Legenda című körülbelül hétperces kisjátékfilmet, amely igazi sztárstábbal (Tímár Éva, Kun Vilmos, Török Illyés Orsolya, Hajdú Szabolcs) készült. A film egy szerelemfilm: minden közreműködő szinte ingyen és szeretetből vett részt a produkcióban. Pohárnok Gergely operatőr Rómából kétszer jött haza baráti alapon, a repülőjegyét is ő maga fizette.
– Ezt a filmet azóta országszerte láthatjuk a mozikban.
– Igen, még 2011 novemberében a II. RÖFI-t (Rákospalotai Rövidfilmszemle)
követően hamar szerződést kötöttünk egy filmforgalmazóval, aki az Együtt az ég alatt című német művészfilm kísérőfilmjeként forgalmazza. A produkciót elküldtük fesztiválokra, és több helyre pedig meghívták. Így július végén a 14. Motovuni Filmfesztiválon (Horvátország) a 18 külföldi film között a Legendát is láthatták a nézők. Augusztus végén Azeloban (Olaszország), októberben Milánóban vetítik egy-egy fesztivál keretében az alkotást, december 21-én pedig Párizsban a Magyar Intézetben láthatják a nézők.
– A másik film a 180/100 című a Szarajevói Filmfesztiválon aratott nagy sikert. Hogyan alakult ennek a sorsa?
– Lőrincz Nándor, Nagy Bálint írta és rendezte ezt az alkotást, amely bár díjat nem nyert, ám beválogatták az igen neves fesztivál vetítendő filmjei közé. Azóta már láthattuk a Toldi moziban, számos egyetemi filmklubban, de benevezzük még több fesztiválra. A film a főszereplő Roli (Kovács Lehel) egy napjáról szól, akinek 24 órán keresztül kell a vérnyomásmérőt viselnie orvosi utasításra. A nap pikantériája, hogy Roli éppen ezen a napon szembesül azzal, hogy tönkrement a párkapcsolata.
– A film forog tovább, hiszen nemrégiben döntött a zsűri az idei forgatókönyvírói pályázatról, és a grémium úgy határozott, hogy harminckét terv közül három valósulhat meg az idén önkormányzati támogatással. Miről szólnak a filmek és mikor lesz a forgatás?
– Augusztus utolsó napjaiban forog majd Bouandel Doraya Kanapébrigád munkacímet viselő filmecskéje. A filmet a Margit híd pesti és budai hídfőjénél vesszük fel. Az alkotás egy fiatal szerelmes kislány és egy kanapé történetéről szól. Tóth Barnabás Újratervezés című filmjének egy részét valószínűleg
Rákospalotán rögzítik. A tízperces rövidfilm egy házaspárról szól, akiknek kapcsolata elég szokatlan, a feleség ugyanis olyan, mint egy GPS az autóban. Cserna Szabó András irodalmi alkotása alapján írta és rendezi Lakos Nóra Az evés című művet, amely bonyolult feladat, érdekes filmes kísérlet lesz. Ezt az alkotást is szeptember végéig le kell forgatnunk.
– Mikor láthatjuk az új filmeket?
– November közepén lesz az ANNO Művészeti hét, és ezen belül november 16-17-én rendezzük meg a III. RÖFI-t, ahol Pápai Zsolt, az ELTE Filmtudományi Tanszék tanársegédjének filmválogatása mellett a három új filmet is bemutatjuk.