Menu

A jó közérzet záloga a mozgás

2012.08.27.

Sokan vagyunk, akiknek nincs idejük arra, hogy például futással, kerékpározással, pingpongozással, netán úszással mozgassuk meg izmainkat.
Ha pedig nem járunk jó példával az ifjú generáció előtt, akkor ne várjuk, hogy ők elkezdjenek sportolni és fittek, egészségesek legyenek. Pedig adott a lehetősége, hiszen a kerület számos részén sportolhatunk.

Sétálhatunk a Szentmihály út melletti kiserdőben vagy focizhatunk, tollaslabdázhatunk, röplabdázhatunk egy-egy sportpályán. Az iskolákban pedig szeptembertől három évfolyamnak naponta tartanak majd testnevelés órát.
Bártfay Pétertől, a kerületi Polgármesteri Hivatal Oktatási, Művelődési, Ifjúsági
és Sport Iroda közoktatási ügyintézőjétől megtudtuk: a tanévtől bevezetendő mindennapos testnevelés órák a kerület oktatási intézményeiben az első évfolyamon négyszáznegyvenkilenc, ötödik évfolyamon ötszázhuszonnyolc, kilencedik évfolyamon kettőszázhatvannégy gyereket érintenek.
Természetesen, kíváncsiak voltunk arra, hogyan fogadják a szülők és a gyerekek
a testnevelés órák kötelezővé tételét.
Horváthné Boros Roxána a Kossuth Lajos Általános Iskolába járó két gyermek édesanyjaként a saját gyermekei mellett még négyet hozott és vitt a kerületi focitáborba, így talán nem véletlen, hogy örömének adott hangot.
– Nagyon fontosnak tartom a mindennapos testnevelés bevezetését. A páromnak és nekem is nagyon fontos az életünkben a mozgás, és ezt a gyerekeink felé is közvetítjük. Ép testben ép lélek – valljuk mindannyian. A gyerekek állóképessége manapság nagyon rossz, a mozgásszegény életmódnak köszönhetően lecsökkent a húsz évvel ezelőtti emberéhez képest. Úgy vélem, a napi egy óra kötelező mozgással ezt jól fel lehet ismét fejleszteni.
Arra a kérdésre, hogy szerinte, mit kellene tenni annak érdekében, hogy a diákok fittsége javuljon, egyértelműen azt válaszolta: a labdajátékokra kellene helyezni sokkal jobban hangsúlyt.
– A labdajátékok közül jó néhány nem számít költséges sportnak. Például a labdarúgás, ami hozzánk és a családhoz is nagyon közel áll, a későbbiekben
akár profi szinten is művelhető. Mindkét gyerekem a REAC-ban focizik, négyéves koruk óta sportolnak az egyesületnél. Mindannyian nagyon elhivatottak vagyunk a sport iránt.
Mindehhez a jelenlévő gyerekek annyit tettek hozzá, nagyon jónak tartják, hogy lesz minden nap testnevelés óra. Horváth Krisztofer elmondta: főként a labdatartást szereti nagyon, de jó lesz, ha tornagyakorlatokat is fognak végezni az órákon. Javaslatként elhangzott, hogy jó lenne sok-sok labdasporttal tölteni a perceket: kézilabdázni, kosárlabdázni, röplabdázni.
– De jó lenne, ha sokat fogócskáznánk vagy táncolnánk, például rumbát – fogalmazta meg óhaját az egyik sportbarát kicsi.