Menu

A dinnye dicsérete

2012.08.22.

Két nyári csemegének, a görögdinnyének és a sárgadinnyének is most van a szezonja. A görögdinnye 90 százaléka víz, ám ennek ellenére, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz például B-, C- és E-vitamint,
folsavat, magnéziumot, vasat, káliumot, mangánt, karotinokat és antioxidánsokat.

A dinnye fogyasztásával gátolhatók egyes gyulladások, melyek közre játszanak az asztma, cukorbetegség, vastagbélrák, ízületi gyulladás, az érben történő zsírlerakódás kialakulásában. Nagy mennyiségben található a dinnyében a karotinok egyik fajtája, a likopin, aminek rákmegelőző hatását már orvosi kutatásokkal is igazolták.
A görögdinnyében értékes aminosavak is találhatók, melyek az érfalak sejtjeit segítik olyan anyag előállításában, amely ellazítja az ereket, csökkenti a magas vérnyomást. A dinnye fogyasztását vízhajtó hatása és alacsony kalóriatartalma miatt méregtelenítéshez és fogyókúrához is ajánlják. Mangán tartalma pedig élénkíti a pajzsmirigy működését, így a zsírégetést. Kiüríti a szervezetben lerakódott salakanyagokat, tisztítja a vért.
Kismamáknak a folsav tartalma miatt kifejezetten ajánlott csemege. De a folsav a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez is hozzájárul. A dinnye a bőrben lévő kollagén leépülését csökkenti, ezzel késlelteti a ráncok kialakulását.
A görögdinnyénél is magasabb a sárgadinnye C-vitamin tartalma. Különösen magas az úgynevezett kantalup fajtában. A sárgadinnye hasznos ásványianyag-forrás, gazdag foszforban, vasban és nátriumban. Vitaminok közül a már említett C-vitamin mellett elsősorban A-, B1-, B2- vitamintartalma jelentős. A sárgadinnye energiatartalma igen csekély, így a görögdinnyéhez hasonlóan szintén ajánlható fogyókúrázóknak. Magas szénhidrát tartalma miatt azonban cukorbetegek csak kisebb mennyiségben fogyaszthatják.