Menu

Fogadjuk meg a tűzoltók tanácsát!

2012.08.20.

A közelmúltban a szomszédos IV. kerület egyik lakótelepi lakásában történt az alábbi, szerencsés végkimenetelű tűzeset. A gyerekekre vigyázó felnőtt kiment dohányozni a folyosóra, majd a földre dobta a cigarettacsikket, és visszament a lakásba. Az eldobott csikk azonban a folyosón tárolt lomok között lángra kapott, és pillanatokon belül tűz keletkezett. A tűzoltóknak szerencsére sikerült megakadályozniuk a tragédiát, és az ablakon keresztül kimenekítették a pórul járt családot.

Az eset ugyan nem a kerületünkben történt, de akár itt is történhetett volna, ugyanis a panelházakban tűzvédelmi szempontból állandó gondot jelentenek a folyosón tárolt holmik.
– A XV. kerületben az elmúlt időszakban 83 lakóépületet ellenőriztünk – tudtuk meg Csütörtöki Gábor alezredestől, az Észak-Pesti Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának vezetőjétől. – A vizsgálatok nagy részét lakossági bejelentések alapján kezdeményeztük, és szinte minden épületben találtunk hiányosságokat. A leggyakoribb probléma a kötelező felülvizsgálatok elmulasztása volt. A villámvédelmi rendszer, az elektromos, hő és füstelvezető berendezések állandó felülvizsgálatra szorulnak, ugyanis ha ezek rendben vannak megelőzhetők a tűzesetek.
A szakember elmondta, hogy a tűzoltók a lakossági bejelentéseken kívül is ellenőrzik a házakat. Havonta két-három épületet vizsgálnak át, és minden esetben jelzik a szabálytalanságokat. Áprilistól már kötelező bírságot kiszabniuk, ha szabálytalanságot tapasztalnak. Információink szerint a XV. kerületben már 13 ilyen bírság kiszabására került sor. A büntetés minden esetben a társasház közösségét sújtja, és a kiszabható összeg 60 és 500 ezer forint között változhat.
– Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az emberek nem tanulnak a figyelmeztetésekből, és a büntetésekből. Ezért mi is csak azt tehetjük, hogy folyamatosan ellenőrizzük az épületeket, és folyamatosan jelezzük a problémákat – mondta a szakember. A mondat pedig akár így is folytatódhatna: és csak reménykedhetünk abban, hogy a bevezetőnkben említett újpesti eset nem fordul majd elő a kerületben. Mert folyosón dohányzó ember, és lomokkal teli ráccsal lezárt folyosórész nálunk is rengeteg akad.