Menu

Beszámoló a kerületgazda szolgálat első féléves munkájáról

2012.08.08.

A tavaly augusztusban felállított kerületgazda szolgálat 17 munkatársa elkészítette jelentését, első félévben végzett munkájuk összegzését. A megtett és kezdeményezett intézkedések statisztikáját tartalmazó jelentés elkészültével egyidejűleg a párban, biciklivel a kerületet járó kerületgazdák beszélgetés keretében is beszámoltak figyelő-óvó tevékenységükről.

Elmondták élményeiket és az általuk tapasztalt konfliktushelyzeteket. A beszámolók egyértelműen megmutatták, hogy igenis szükség van a szolgálatra, annak jelző szerepére. A 6 hónap alatt 632 esetben intézkedtek a kerületgazdák, mely esetek 57 százalékában személyesen jártak el, míg az intézkedések 43 százalékát az általuk kezdeményezett hatósági és városüzemeltetési intézkedések tették ki. A statisztikák egyértelműen megmutatták a kerület közterületein felmerülő központi problémákat. A köztisztaság, az ebtartás, a közterületen történő italozás és az ott tanúsított közösségellenes magatartások képezik a megtett intézkedések nagy többségét. A legtöbb kezdeményezett hatósági intézkedésre, rendőrség, közterület felügyelet, hatósági osztály, mentők bevonására Pestújhely déli részén és Rákospalota északi részén volt szükség.

A hatóságok bevonására azért van bizonyos esetekben szükség, mert intézkedési jogkör nélkül a kerületgazda szolgálat hatékonysága korlátolt. A kerület vezetése azonban a jövőben arra törekszik, hogy a szolgálat megfelelő jogosítványokkal rendelkezzen intézkedések foganatosítására, valamint arra, hogy a szolgálat munkatársai közrendvédelmi szolgálattal együtt teljesítsenek járőrszolgálatot.