Menu

Sörház rejti a sörfőzés tudományát

2012.07.22.

A rendelkezésre álló adatok szerint a fővárosban mindössze öt kisüzemi sörfőzde működik. Közülük az egyik, mely számos szakmai elismerés birtokosa, kerületünkben található. A Mister Sörház tulajdonosa, Bódis Lajos, akit kitüntettek a „Kerület Jövőjéért”-díjjal 1994 óta működteti a sörfőző üzemét Rákospalotán.

Alapszakmája a vendéglátás, és e mellett tanulta meg a sörfőzés tudományát. A sörfőzde és az étterem ötletét számos nyugat-európai példa adta, és a vendéglátóhely megépítése óta eltelt évek bebizonyították, hogy jó döntés volt a hely megépítése. A sörfőzdében háromféle sört főznek, amelyeket nemcsak az étteremben szolgálnak fel, hanem palackban kimérve elvihetők, valamint a város különböző pontjain levő saját sörözőikben és más vendéglátóhelyeken is megvásárolhatók. A sörfőzés több ezer éves múltra tekint vissza, egyes kutatások szerint régebbi italunk, mint a bor. Maga a sörfőzés hagyományos technológiákon alapul, de folyamatosan fejlődik, finomodik követve a fogyasztói igényeket.
Bódis Lajos söreivel kétévente nemzetközi sörversenyen vesz részt, és már több alkalommal gyémánt diplomát, az adott kategória legmagasabb elismerését szerezte meg.
Arra a kérdésre, hogy miért éppen világos, szűretlen és barna sört készítenek, elmondta: a világos és a barna sör klasszikus ital, az újdonságnak számító minőségi szűretlen sörnek pedig a testessége adja a különlegességét. A szűretlen sör élettani hatásai kiemelkedőek a benne található élesztőnek köszönhetően. Olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok találhatóak benne, mint az E, a B1, B2, B3, B6, B9, H, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, vas, magnézium. Így a szűretlen sör fogyasztása bizonyítottan szépíti a hajat, a bőrt, javítja az emlékező képességet, segít a stressz és az álmatlanság leküzdésében, serkenti az agyműködést, erősíti a csontokat.
– Büszkék vagyunk arra, hogy magyar alapanyagokból, magyar szakmunkások közreműködésével ilyen kiváló minőségű, közkedvelt, díjnyertes terméket állítunk elő, pátriánk hírnevét is öregbítve – mondta Bódis Lajos.