Menu

Szent Iván éjjelén

2012.06.27.

Tűzugrás, bájital, jóslás, zene, tánc, a csillagos ég megfigyelése. Ezekkel a szavakkal foglalható össze a június 23-án és 24-én a Csokonai Művelődési Központban és a Pestújhelyi Közösségi Házban tartott Szent Iván éji program.

Mint köztudott, a szertartásos tűzgyújtás egyik napjaként tartják számon június 24-ét. Az egyház ekkor emlékezett meg Keresztelő Szent János születésnapjáról, akit Szent Iván néven is ismertek, és aki megkeresztelte Jézust.
A kerületben tartott program mindkét helyszínén vidáman telt az este és az éjszaka, mindez annak is köszönhető volt, hogy igazán kellemes nyáresti volt az időjárás is. Miközben ropogott a tűz, az Ewald Kvintett rézfúvósai zenéltek, majd a Szilas Néptáncegyüttes néhány tagja táncolta körbe a tüzet bevonva a közönség tagjait is a programba. A tűz pattogása szinte hívogatta a fiatalokat és az idősebbek egyaránt, ugorják át a tüzet. A lángok felett a párok együtt is átugorhattak, hogy a szerelmük örökké tartson. Mivel nemcsak a szerelem, hanem az egészség megőrzése is a célja a tűz átugrásának, az idősek és a gyerek is akár többször is átlendültek a lángokon.
A közös beszélgetés és étkezés mellett jóslás is szerepelt a programban, valamint az Angyalok városa című romantikus film megtekintése Nicolas Cage és Meg Ryan főszereplésével.
Másnap a Pestújhelyi Közösségi Házban szintén tűzugrás, valamin élő zene és egy előadás várta az érdeklődőket egy kerti parti keretében. A zenéről Turi András és népzenész barátai gondoskodtak, míg az előzetes tervekkel ellentétben nem Pintér Sándor csillagász beszélt a csillagos égbolton található jelenségekről – miután sajnálatosan lebetegedett-, hanem Spenik György amatőr csillagász ugrott be és tartott egy kedves előadást az érdeklődő közönségnek.
Sajnos, az elkövetkező napoktól kezdődően a nappalok egyre rövidülni fognak, az éjszakák pedig hosszabbak lesznek december 21-ig, a téli napfordulóig. Addig azonban még élvezzük a nyári napokat, és higgyünk a Szent Iván éji jóslások beteljesedésében. Ugyanis cseresznyében nem volt hiány egyik helyen sem. A tűz körül fogyasztott cseresznye pedig a gyermekáldást segíti elő. A jelenlévő sok fiatal bízhat ebben.