Menu

Állásbörze 1.- munkavállalás

2012.06.16.

Az elmúlt héten a Csokonai Művelődési Központ adott otthont az Észak-Pesti Állásbörzének, amely a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat „Az újpalotai lakótelepen a Zsókavár akcióterület II. ütemű fejlesztése” című KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-0001 számú pályázat” foglalkoztatást segítő programja volt.

Az eseteleges tanácstalan nézelődőt már a bejáratnál hostessek fogadták, a nagyteremben felállított asztaloknál pedig a résztvevő cégek és képviselőik nevét feltüntető táblák segítették az eligazodást. Nem csupán álláslehetőségekről, de képzésekről, diákmunkákról, családbarát állásokról is tájékoztatást nyújtottak. A munkakeresés és -vállalás minden területére készültek tanácsadással: ötleteket kaphattak a vállalkozás alapítását-indítását tervezők, a pályájukat újrakezdő anyukák, a megváltozott munkaképességűek is. Olyan fontos kérdésekben is lehetett informálódni, mint az álláskeresési stratégiák (önéletrajz, motivációs levél írása, állásinterjúra való felkészítés).
Kiss Marianntól, a szervező Újpalotai Családsegítő Szolgálat Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája (MUFTI) csoportvezetőjétől megtudtuk, a cégeket nem könnyű a rendezvényre elcsábítani, a munkavállalók részéről azonban nagy az érdeklődés és az igény a hasonló programok iránt. Végül rajtuk, szervezőkön kívül 28 munkáltató, cég képviseltette magát a börzén. A programot egyébként 2005 óta minden évben megrendezik. Az újdonság most a helyszín, mely minden tekintetben alkalmasabb a rendezvényre, mint a MUFTI irodája, így ha lehet, a jövőben is a Csokonai Művelődési Központban fogják az állásbörzéket tartani.
Az összesítésnél kiderült, 245 látogató fordult meg a programon. Ami azonban meglepő, hogy a kitöltött kérdőívek alapján idén sokkal több az érettségizett, valamint a diplomás álláskereső. A börzén nagyon kevés fiatal vett részt, a legtöbben a harmincas- negyvenes korosztályból voltak, de még ötven év felettiek-, és néhány nyugdíjas is érkezett. Sokan érdeklődtek otthonról végezhető munkalehetőségek iránt. A vállalkozások fejlesztésére vonatkozó tanácsadásnál is szinte folyamatosan sorban álltak. Hasonló volt a helyzet a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány standjánál, mely, mint az Első Hazai Anyabarát Munkaközvetítő és Tanácsadó Műhely a kisgyerekes anyukák munkavállalásához nyújt segítséget.

Az egyik középkorú álláskereső bőrönddel, Borsodból érkezett. Mint kérdésünkre elmondta, ismerősei hívták fel a figyelmét a programra. Korábban biztos, de alacsony jövedelmű állását feladta egy magánszférás, jó jövedelemmel kecsegtetőért. Bár jól teljesített, egyik napról a másikra felmondtak neki, mert úgy gondolták, a helyére inkább egy angol anyanyelvű személyt alkalmaznak. Esete jó példa arra, mennyire lényeges az óvatosság a munkavállalásnál. Mivel pedig úgy gondolja, minden lehetőséget meg kell ragadni, messziről is eljött.
Egy másik érdeklődő egy fiatalember volt, aki egyelőre tanul, de úgy érezte, mégis jó, ha eljön: mintegy megelőzésképpen próbálja feltérképezni a lehetőségeit. Mint mondta, az is jó lenne, ha már most valami mellékes, az iskola mellett végezhető munkát találna.

Szervező:
Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat ESZI
Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája (MUFTI)
1156 Budapest Kontyfa u.3. sz.
Tel:418-2025, 418-3349
Fax: 418-2025
E-mail:

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: