Menu

Roma Nap- Roma Tánc

2012.06.10.

A zene, a tánc a vérünkben van- hallhattam több felől is az Emberi Erőforrások Minisztériuma Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthonban rendezett Roma Napon. Nem véletlen, hogy a június 8-án tartott egész napos rendezvény középpontjában a roma tánc állt.

A témának megfelelően Szim András igazgató köszöntő gondolatait követően Rézműves Melinda néprajzkutató beszélt az autentikus néptáncról, népművészetről.
-Létfontosságú szükséglet a tánc azért, mert egy közösségi élményen keresztül megélhetjük a táncot, a zenét, a muzsikát és a játékot. Segít nekünk a tánc, a zene szorongásmentes életet élni. Ilyen közösségi élményt nyújt nektek most a roma nap, igaz, szervezett formában, de akkor is lehetőség van most arra, hogy táncoljatok, énekeljetek és játsszatok- mondta többek között, majd arra biztatta a jelenlévőket, hogy őrizzék meg táncaikat, őrizzék meg a roma nyelvet is. Legalább úgy, hogy maguk között, a házak falai között egymással beszélgetnek roma nyelven.
S ha már a táncról esett szó, hagyományos családi táncbemutatót is megtekinthettünk: a legfiatalabb Balogh Dominik egy botos táncot adott elő, míg Balogh Noé szintén szóló tánccal lépett a színpadra. Párosban Balogh Zsolt először Váradi Zitával, majd Vajda Melindával mutatott be egy-egy autentikus táncot, melyet hatalmas taps kísért.
A vásári forgatag pedig kezdetét vette, melyhez segítséget nyújtott Granasztói Szilvia művésztanár, a minden évben hagyományosan megrendezendő Roma Nap ötletgazdája.
A mesterségek utcájában megismerkedhettünk a fakanálbáb készítéssel, a fazekassággal, kerámiakészítéssel, a szövéssel, a kosárfonással, a bőrművességgel, a textilkészítéssel. A mesterségek rejtelmeibe művészek és művésztanárok: Lukovszky Jolán, Csiki Lóránt, Molnár Erzsébet, Krasznai Judit, Ticzner Beáta, Mészáros Mariann, Póór Katalin vezették be az érdeklődő fiatalokat. Mindeközben „Nekem a tánc„ címmel a kézműves műhelyekben készültek alkotások különböző technikák alkalmazásával, illetve lehetőség volt többek között palacsintát sütni, gombot varrni, „aranyat mosni”, illetve a tallérokat, melyekért dolgozni kellett, a szatócsboltban el lehetett költeni.
A programok sokasága délután sem ért véget, az alkotó műhelyekben készült művekből, valamint a társintézmények növendékeinek alkotásaiból láthattunk kiállítást, volt vásári király és királynő választás, a fiatalok birtokba vehették a színpadot, a Kápolnában Eszterke címmel Papp András pártfogó felügyelő, fotóművész kiállítása volt látható, valamint beszélgetés volt Dani Eszter református lelkésszel. Kora este élőzenés táncház zárta a rendezvényt melynek moderátora Kővári Gonosz Katalin a speciális részleg vezetője volt.

Kapcsolódó hanganyag:
Rézműves Melinda néprajzkutató gondolatai