Menu

Természet a város közepén

2012.06.06.

Ha az ember szeretne a természettel jobban megismerkedni, akkor általában ki kell mennie a városból. Június 2-a óta azonban itt helyben, a XV. kerületi Kozák téren várja a gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket az a természetvédelmi tanösvény, melyet László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő avatott fel a Kozák téri nap rendezvényeihez kapcsolódva.

A Kozák tér Bercsényi utca felőli oldalán, a két fenyves facsoport közötti területen kialakított tanösvény többféle módon kapcsolódik a növény- és állatvédelemhez, és a természethez Az itt létrehozott park minden eleme az élménynyújtást, a közvetlen tapasztalatszerzést szolgálja.
A játszótér ugyan csak később készül el, de már most is várja az érdeklődőket többek között a mezítlábas ösvény, a madárfesztávolságot bemutató tábla, az állatlábnyom felismerő játék, a panorámakép forgató, a satírozó tábla, valamint számos madárodú.
A madárismertető táblák olyan madarak képét és rövid bemutatását tartalmazza, amelyek ebben a városi környezetben megfigyelhetőek (pl. házi veréb, balkáni gerle, örvös galamb, vörösbegy, kék cinke, széncinke, házi rozsdafarkú, szarka, varjú). A madárszárny fesztáv tábla pedig néhány jellegzetes, de méretében eltérő magyarországi madárfaj szárny fesztávolságát mutatja be eredeti méretben, amelyhez a gyerekek és felnőttek hozzámérhetik saját karjuk fesztávolságát.
Természetesen mindezt meg kell tapasztalni, el kell menni a Kozák térre, ahova a későbbiekben kikerülnek a madáretetők és lesz játszótér is. A terület most már a maga gondozottságával a kulturált időtöltésre nyújt lehetőséget.

Kapcsolódó hanganyag: