Menu

Évtizedekig a pedagógus pályán

2012.06.06.

Június elsején, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola diákjainak műsorával vette kezdetét a kerületi pedagógusnapi ünnepség, majd László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő fogalmazta meg ünnepi gondolatait, melyben kiemelte az arany-, gyémánt, vasdiplomás pedagógusokat, azoknak a munkáját, akik hivatásból végezték évtizedeken át ezt a munkát.

A kitüntetések, jutalmak, elismerések átadása során először Vizér Klára alpolgármester és Gyurkovics Miklós, a Közoktatási, Közművelődési, Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke hűségjutalmakat adott át.

20 éves hűségjutalomban részesült:
-Bakosné Kertész Katalin, a Neptun Általános Iskola pedagógusa
-Bencze Judit, a Czabán Általános Iskola pedagógusa
-Benedek Lászlóné, a Mozdonyvezető Óvoda óvodapedagógusa
-Buti István, az Ifjúsági és Sportközpont munkatársa
-Csapó Katalin, az Ifjúsági és Sportközpont pedagógusa
-Helmle Zoltánné, a Molnár Viktor Óvoda óvodapedagógusa
-Janda Gabriella Renáta, a Neptun Általános Iskola pedagógusa
-Kolonicsné Fisher Noémi, a Kontyfa Középiskola és Általános Iskola pedagógusa
-Linkecs Margit, a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola munkatársa.
-Makai Katalin, a Kontyfa Középiskola és Általános Iskola igazgató helyettese
-Makk Ferencné, az Ifjúsági és Sportközpont munkatársa
-Mártáné Grünwald Katalin, a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola pedagógusa
-Nagy Edit, a Csokonai Művelődési Központ művelődésszervezője
-Nándori Marianna, a Rákospalotai Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusa
-Szilágyi Erzsébet, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola munkatársa
-Tóth Ildikó, a Napsugár Összevont Óvoda óvodapedagógusa
-Vassné Mohai Krisztina, a Kontyfa Középiskola és Általános Iskola pedagógusa
-Vincze Viktória, a Pestújhelyi Óvoda óvodapedagógusa
-Zádoryné Leiner Erika, a Száraznád Nevelés – Oktatási Központ igazgatója

35 éves közalkalmazotti jogviszonya alapján hűségjutalomban részesült
-Bányász Istvánné, a Czabán Általános Iskola pedagógusa
-Gaálné Csík Zsuzsanna, az Ifjúsági és Sportközpont pedagógusa
-Hős Gézáné, a Pestújhelyi Általános Iskola pedagógusa
-Károly Lászlóné, a Rákospalotai Kertvárosi Összevont Óvoda óvodapedagógusa
-Kárpátiné Kiss Mária, a Pestújhelyi Általános Iskola pedagógusa
-Koczka Lajos Péterné, a Pestújhelyi Óvoda óvodapedagógusa
-Korányi Gáborné, a Molnár Viktor Óvoda óvodapedagógusa
-Szabó Ferencné, a Rákospalotai Kertvárosi Összevont Óvoda munkatársa
-Szalayné Kirádi Éva, a Rákospalotai Kossuth Lajos Általános Iskola intézményvezető helyettese
-Zimmler Éva, a Száraznád Nevelés – Oktatási Központ pedagógusa

Dicsérő oklevélben részesült Takácsné Miklós Judit a Vácrátót téri Óvoda nyugalmazott vezetője, akit 1991-től a kerületi óvodavezetők szakmai munkaközösségének vezetőjévé választották. Ezt a tisztségét kiemelkedően, példamutatóan végezte 21 éven át, egészen a nyugdíjazásáig. Éveken keresztül táboroztatta az óvodás gyerekeket Bernecebarátiban, a nyári óvodás táborban.
Többször tüntették ki Károly Róbert díjjal, és az Önkormányzat részéről is részesült kitüntetésben. Az óvodások körében mindig népszerű volt, a kicsiket „dédelgette”, a nagyokat pedig „szép szóval” szeretgette. A dicsérő oklevelet László Tamás polgármester adta át.

Szintén dicsérő oklevélben részesült : Donázy Istvánné, aki 1972 óta dolgozik a kerületben. 1987-től a Pedagógiai Központ alapító tagjaként szaktanácsadóként végzett kiemelkedő munkát. Nevéhez fűződik az óvodapedagógusok részére összeállított egyéni fejlesztéssel foglalkozó akkreditációs képzés beindítása és folyamatos szervezése Budapesten és vonzáskörzetében. Nyugdíjba vonulása alkalmából köszönetüket fejezte ki több évtizedes szakmai munkájáért a kerület óvodapedagógusai nevében Hajas Lászlóné, az óvodavezetők kerületi munkaközösségének vezetője és Balogh Ildikó, a Hartyán – Árendás Összevont Óvoda vezetője.

A XV. kerületi Gyermek – és Ifjúsági Önkormányzat 2011-ben „GYIÖK Katedra-díj” néven egy új elismerést alapított. Ezt a díjat évente az a kerületi pedagógus kapja meg, aki a diákok szerint a legkiemelkedőbb szakmai és közösségi munkát végzi. A díj a kerületi iskolákba járó diákoknak lehetőséget biztosít az őket tanító pedagógusok elismerésére.
A 2011-12 –es tanévben a kerületi GYIÖK Katedra Díjat Varga Viktor, a Neptun Általános Iskola pedagógusa nyerte el. Varga Viktor 2001-ben végzett az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán történelem szakon. 2002/2003-as tanévben kezdett el dolgozni a Neptun Általános Iskolában, mint történelem tanár. Életének példaképe főiskolás tanára Dr. Kriston Pál, akitől sokat tanulhatott a tanítás művészetéről. A gyermekekkel való kapcsolatában fontosnak tartja, hogy egyenrangú félként dolgozzon együtt velük és hogy mindig meghallgassa őket. Kiemelkedő a szerepe a Neptun Általános Iskola diák közösségének formálásában. A díjat Csík Norbert, GYIÖK polgármester, és Poesz Nikolett, a Neptun Általános Iskola képviselője adta át.
Külön elismerésben részesültek a kerületi oktatási intézmények vezetői az elmúlt tanévben végzett színvonalas munkájukért. A jutalmakat László Tamás polgármester adta át.
 Ábri László, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola igazgatója
 Bäckné Kremm Andrea, a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola igazgatója
 Balla Béláné, a Rákospalotai Kertvárosi Összevont Óvoda vezetője
 Balogh Ildikó, a Hartyán – Árendás Összevont Óvoda vezetője
 Baracskai Éva, a Micimackó Óvoda vezetője
 Bikfalvi Borbála, a Rákospalotai Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója
 Csörgő Mária, a Hartyán Általános Iskola igazgatója
 Csörgőné Bánhalmi Éva, a Pestújhelyi Óvoda vezetője
 Frák Erika, a Pestújhelyi Általános Iskola igazgatója
 Dr. Géczi István, a Ifjúsági és Sportközpont igazgatója
 Gressó Tiborné, a Szent Korona Általános Iskola igazgatója
 Hajas Lászlóné, a Molnár Viktor Óvoda vezetője
 Hovanyecz Katalin, a Mozdonyvezető Óvoda vezetője
 Kissné Zachar Piroska, az Ákombákom Óvoda vezetője
 Kovács Tibor, a Károly Róbert Általános Iskola igazgatója
 Kőrössy Róbert, a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatója
 Nagy Istvánné, a Napsugár Összevont Óvoda vezetője
 Nádai Miklósné, a Kolozsvár utcai Általános Iskola igazgatója
 Nedoba Katalin, a Palotai Vadvirág Óvoda vezetője
 Ringné Németh Mária, a Károly Róbert Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója
 Rozsáli Oszkár, a Kontyfa Középiskola és Általános Iskola igazgatója
 Tarsoly Erzsébet, a Kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatója
 Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója
 Turóczyné Ungvári Edit, a Mosolykert Óvoda vezetője
 Varga László, a Czabán Általános Iskola igazgatója
 Végváriné Kékhegyi Erika, a Rákospalotai Hetedhét Óvoda vezetője
 Zádoryné Leiner Erika, a Száraznád NOK igazgatója

Amint az ünnepségen is elhangzott, az oktatásért felelős miniszter Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományoz azoknak a nyugállományba vonuló óvodai, általános iskolai, szakiskolai, középiskolai pedagógusoknak és főiskolai, egyetemi oktatóknak, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek.
Példamutató, több évtizedes munkájának elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben 19 kerületi pedagógus részesült, melyet Vizér Klára alpolgármester és Gyurkovics Miklós bizottsági elnök adott át.

-Baracskai Éva- 1969-ben kezdte óvónői pályafutását a csepeli Vas-és Fémművek Gyermekintézményeiben. A XV. kerületben a Patyolat utcai óvodában 1972 és 1979 között dolgozott óvodapedagógusként.
A Micimackó óvodában 1979 óta a mai napig dolgozik, mint óvodavezető.
Munkájának elismeréseként 1982-ben Miniszteri Dicséretet kapott, majd 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend ezüst fokozatával tüntették ki.
1998-tól 2000-ig a kerületi Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság tagja, 2000-től Önkormányzati képviselő és egyben a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság alelnöke 2011-ig. A kerületben eltöltött 40 éve alatt munkáját lelkiismeretesen és odaadóan végezte. Ez idő alatt nagyon sok kisgyermek és pályakezdő pedagógus „nőtt föl” kezei között. Pályafutása során nagy jelentőséget tulajdonított a tanulásnak, az önképzésnek. Elvégezte 1998-ban az óvodai menedzser szakot a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, 2000-ben pedig óvodai szakértői oklevelet szerzett a Szarvasi Főiskolán. Szívén viseli a természet – és környezetvédelmet. Amikor az óvodáknak lehetősége nyílt saját nevelési program elkészítésére, ennek kitalálójaként, irányításával az intézmény pedagógusai elkészítették Környezet – és Esztétika című Helyi Nevelési Programjukat. Aktívan tevékenykedik a Környezeti Oktatóközpontok Országos Szövetségében, aktivitása nyomán a Micimackó Óvoda elnyerte a „ Zöld Óvoda” címet. Ennek szellemében a mai napig szervezi a kerületi környezeti nevelési továbbképzéseket, szakmai bemutatókat, vetélkedőket.

-Bozsóné Szadai Judit – 1972 óta aktív részese a magyar zenei életnek. Pályája kezdetén a Miskolci Nemzeti Színház zenekarának volt tagja és e mellett mindvégig tanított fuvolát a miskolci és környékbeli zeneiskolákban. Minden évben sikeresen felvételiztek tanítványai a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába és kimagasló eredménnyel indított növendékeket az Országos Fuvolaversenyen. 1979-ben került Budapestre a VIII. kerületi Zeneiskolába, ahol folytatta sikeres pedagógiai munkásságát. 2001-ben került a Hubay Jenő Zeneiskola fuvola tanszakára. Elmélyült szakmai tudásának és sodró lendületű pedagógiai stílusának hála nem volt olyan év, hogy növendéke ne került volna be a zeneművészeti szakképzés valamelyik kiemelt iskolájába, illetve ne nyert volna versenyen, fesztiválon.

-Csortos Csaba – 1976 óta dolgozik pedagógusként. A László Gyula Gimnázium és Általános Iskolában 1998. óta erősíti a tanári kart biológia – kémia szakos tanárként. Hosszú évek óta a reál munkaközösség vezetője. Pedagógus társai, és a gyerekek, a szülők tisztelik, szeretik. Szellemessége, sajátos humora a tanítványaival való kapcsolatát megalapozza. Szakmai tudását mindenki elismeri. Tanulói számos kerületi, országos versenyen értek el eredményeket, helyezéseket. Munkáját alaposság, precizitás jellemzi.

-Déri Sándorné – 1974 óta szolgálja a magyar zeneoktatás és zeneművészet ügyét, mint zongoratanár és korrepetitor. Pályája kezdetétől 12 éven keresztül az Állami Balettintézetben dolgozott. Keze alatt a hazai színházi táncosok több nemzedéke nevelkedett. 1987-ben a Fővárosi Operettszínházhoz került, mint korrepetitor, ahol továbbra is hozzá értő pedagógusként nevelte a zene és a tánc szeretetére, a kezére bízott színpadi művészeket. 1981-től a Hubay Jenő Zeneiskola alapfokú balettművészet oktatását kezdő osztályában dolgozik, mint korrepetitor. Évtizedek óta tartó munkájának köszönhetően a zeneiskola számos balett tanszakos növendéke jutott be táncművészeti szakközépiskolába, illetve a Balettintézetbe.

-Donázy Istvánné -1972 óta dolgozik a XV. kerületben. Első munkahelye a Kőrakásparki óvoda volt, ahol óvodapedagógusként kezdte szakmai pályáját. A következő évben a Száraznád utcai nyolc csoportos óvoda vezetője lett. 1985-ben az óvoda megszűnése miatt az akkor épült Vácrátót téri óvodában folytatta vezetői tevékenységét. 1986-ban a kerület óvodáinak szakfelügyeletével bízta meg a fenntartó. 1987-ben a Pedagógiai Központ alapító tagjaként szaktanácsadóként folytatta munkáját. Nevéhez fűződik az óvodapedagógusok részére összeállított egyéni fejlesztéssel foglalkozó akkreditációs képzés beindítása és folyamatos szervezése Budapesten és vonzáskörzetében.
Később a Helyi Pedagógiai Programok vizsgálatát, valamint a minőségbiztosítási feladatokat látta el. A Központ megszűnése után 2003-ban a Hartyán – Árendás óvodák gyermekeinek fejlesztését végezte a mai napig.
Éveken át tartott nevelőtestületi szakmai értekezleteket és kommunikációs tréningeket is. Az egyéni tanácsadás, szülők klubja, a tájékoztató faliújságok aktualizálása is a feladatai közé tartozott.

-Hegedűsné Nedeczky Mária – alapos tudással, háttérismerettel és nagy pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár a Hartyán Általános Iskolában.
1975. óta dolgozik pedagógusként. Diplomáját matematika – pedagógia szakos tanárként szerezte meg a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán.
Pályáját egy vidéki iskolában kezdte, Baktalórántházán. 1989 szeptemberében került a Pattogós utcai iskolába, ahol a matematika tanítása mellett osztályfőnöki teendőt is ellátott. Ebben az intézményben annak megszűnéséig dolgozott.
Szakterületét kiválóan ismerő pedagógus. Módszertani ismeretei kimagaslóak, melyek szinten tartását továbbképzésekkel biztosítja. Matematika óráin rendszeresen fejleszti a tanulók lényegkiemelő képességét, átfogó, nagyobb összefüggések felfedezésére is képes gondolkodását. A feladatok összeállításánál előtérbe helyezi a hétköznapokból vett példákat, szövegeket. Ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy diákjai könnyebben eligazodjanak a mindennapi élet rejtelmeiben. Tanítványaival rendszeresen vesz részt tanulást segítő – iskolán kívüli – programokon. Mint osztályfőnök nagy gondot fordít a közösség formálására. Nemcsak oktatja, hanem neveli is a gyermekeket. A Hartyán Általános Iskolában eltöltött 12 év alatt alkotó módon működött együtt a nevelő – oktató munka fejlesztésében mint osztályfőnök, szaktanár és munkaközösség-vezető.

-Kapczár Jánosné – 1974-ben fejezte be a Debreceni Tanítóképző Főiskolát, és azóta tevékenykedik az oktatásban, 1981-1997 között a Pattogós Utcai Általános Iskolában, 1997 óta a László Gyula Gimnázium és Általános Iskolában.
Hét éven át vezetett tanítási gyakorlatot a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola hallgatói számára. Számos továbbképzésen vett részt: szaktanácsadói tanfolyamot, majd vezetőképzőt végzett. 2003 óta igazgatóhelyettesként szervezi az intézmény munkáját. Kezdeményezésére nyílt napok, szakmai bemutatók, számos innováció született. Évek óta szervez magas szinten kerületi versenyeket. 2007-ben megkapta a „Kerület jövőjéért” megtisztelő kitűntetést.
„Rozika nénit” ismerik, szeretik, tisztelik tanítványai, kollégái adnak a szavára, elfogadják véleményét: szakmai tudását, emberi habitusát nagyra értékelik.

-Matajszné Schweitzer Éva könyvtáros tanár – 1970 óta szolgálta kisebb-nagyobb megszakításokkal a magyar pedagógia ügyét. Munkájára mindig is jellemző volt a nagyfokú precizitás és az ismeretterjesztés szolgálata. A könyvek, a könyvtár szeretetét családjából hozta magával. Már gyermekkorában megszerette a könyveket, a tudást, és pedagógiai munkássága során ennek a szeretetnek és tudásnak az átadására törekedett mindig. A Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár alkalmazottjaként múlhatatlan érdemeket szerzett a XV. kerület iskolai könyvtárainak egységes informatikai hálózati rendszerbe való feldolgozásának során.

-Mező Győző – 1974 óta szolgálja a hazai oktatásügyet. Kezdetben, mint általános iskolai magyar-ének szakos tanár Debrecenben, majd 1983-tól 10 éven keresztül a fővárosban. A Hubay Jenő Zeneiskolába 1993-ban került, mint népi hegedű tanár. Munkásságára jellemző az odaadás, a hangszer és a zene szeretetének elsajátíttatása, de leginkább az általános pedagógiai elveken alapuló nevelő tanári munka. Ennek köszönhetően számos növendéke mind a mai napig visszajár osztályába. Neki köszönhető, hogy a Hubay Jenő Zeneiskolában sikerült megalakítani egy igen kiváló népi zenekart. Mező Győző nem csak pedagógusként, hanem aktív népzenészként is közreműködik az iskola, a kerület és a főváros számos kulturális rendezvényén. Példamutatása pedagógiai és muzsikusi hozzáállása fáklyaként ragyog az új nemzedékek előtt.

-Morvai Béláné pedagógus pályáját 1974-ben kezdte képesítés nélküli óvónőként a Nádastó park 2. számú Napköziotthonos Óvodában. Munka mellett 1980-ban szerezte meg óvónői diplomáját a Budapesti Óvó- és Tanítóképző Főiskolán. 1989-ben napközis nevelőként helyezkedett el a Rákospalotai Kossuth Lajos Általános Iskolában, ahol kiválóan tudta kamatoztatni óvónőként megszerzett ismereteit. 2004-ben megszerezte tanítói diplomáját a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán. Közben felső tagozaton rajzot és technikát tanított, egy évig szabadidő szervező volt, majd osztálytanítóként és 2008-tól osztályfőnökként dolgozik. Munkáját nagyfokú gyermekszeretet, érzelemgazdagság, a gyermekek iránti őszinte tisztelet jellemzi. Az eltelt közel négy évtized alatt állandó igénye volt a folyamatos továbbképzésre. Így többek között elvégezte és a gyakorlatban kiválóan hasznosította a nyelvi, irodalmi és kommunikációs alternatív program tanítására, a könyvtárhasználati, a napközis módszertani, az olvasási stratégiák alkalmazására felkészítő, a gyermekvédelmi szakértői, az iskolai drog-prevenció a gyakorlatban továbbképzéseket, tanfolyamokat. Az iskolában hosszú éveken át vezette a napközis, valamint az egészséges életmódra nevelés munkaközösségeket. Megszerzett ismereteit a kerületi pedagógusok számára tíz éve, mint a kerületi napközis tagozat, majd mint a kerületi napközis munkaközösség vezetője adja át. Az eltelt évtized alatt több sikeres bemutató foglalkozást, továbbképzést, szakmai programot szervezett, az iskolai és a kerületi pedagógusok számára. Nevéhez fűződik a „Kezeskedünk a gyermekek jogaiért” országos mozgalom meghirdetése, melynek az volt a célja, hogy a mozgalomban résztvevő iskolák, gyermekek és pedagógusok egyaránt megismerjék a gyermeki jogokat és kötelességeket, kiemelten a gyermekek egészségvédelmét. Ezzel a programjával meghívást nyert a Parlamentbe. Tagja volt a Kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak.

-Nováky Lászlóné – tanítói oklevelét 1976-ban szerezte meg. Pedagóguspályáját még abban az évben, kezdte a XV. kerület Kossuth utca 10. szám alatti Általános Iskolában, majd 1986-tól folyamatosan dolgozik az intézményben.
 Harminchat évig volt osztályfőnök. Huszonkilenc évig minden tantárgyat tanított osztályaiban, majd hét éve a matematika, a környezetismeret, a testnevelés és a rajz tanításában mélyült el. Mindig nagy gondot fordított a tehetséggondozásra, sok nagyszerű eredményt ért el tanítványaival az iskolai, a kerületi, a fővárosi és nemzetközi tanulmányi versenyeken is. Több alkalommal vett részt az iskola nyári táboraiban, mint csoportvezető. Állandó igénye volt a folyamatos továbbképzésre. Így többek között elvégezte az alsó tagozatos iskolai munkaközösség-vezető tanfolyam I. és II. évfolyamát, a Beszédfejlesztés és fogalmazás, a Könyv- és könyvtárhasználat tanfolyamokat, drámapedagógiai és a Fejlesztőpedagógia című 120 órás akkreditált továbbképzést. „A matematika tanítása a világ legnagyszerűbb dolga!” mondat lehetne pályája egymondatos hitvallása, amit nemcsak gyakran mondott, hanem harminchat évig folyamatosan és kiválóan meg is valósított napról napra.

-Pathy-Nagy Lászlóné nagy tapasztalattal és kiemelkedő pedagógiai érzékkel rendelkező pedagógus.1975-ben szerezte meg diplomáját földrajz – rajz szakon a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Egy tanévet szülőfalujában tanított, majd a budapesti Hartyán Általános Iskolába került.
Szaktanári munkáját a magas fokú precizitás jellemzi. Minden óráját áthatja a humor, mely a mai nemzedék számára fontos motivációs erő. Nagy gondot fordít a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására. Korrepetálásokat szervez nekik, ahol nemcsak a tananyagot, hanem a tanulási technikákat is elsajátíttatja velük. A tehetségek gondozását órai differenciálással és szakkör keretében biztosítja. Pályája során vezetője volt egy komplex természettudományi szakmai munkaközösségnek, de eredményesen tevékenykedett diákönkormányzatot segítő tanárként is. Ez utóbbi minőségében maximálisan figyelembe vette és képviselte a gyermekek érdekeit, jogait.
Mint földrajztanár évek óta nagy gondot fordít a környezetkultúra, környezetvédelem és környezetfejlesztés gyerekek által történő elfogadtatására. Papírgyűjtésre, szelektív hulladék- és szárazelemgyűjtésre ösztönzi a tanulókat. Több éven keresztül szervezte a Kerületi Egészségnapot, az iskolai környezetvédelmi hetet, a Föld-napi ünnepségeket, vetélkedőt. A környezetvédelemben ő maga is példamutatással jár elöl, tagja a Természetbarát Szövetségnek. Tevékenységének eredményességét mi sem bizonyítja jobban, hogy a már felnőtt korban lévő tanítványok rendszeres, visszajáró látogatói.

-Szántó Péterné a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett 1975-ben testnevelés – orosz szakos tanárként . Az oklevél mellé kosárlabda edzői képesítést is szerzett. A Hartyán Általános Iskolában 1995 óta tanít. Szakmai munkája eredményeként megbízást kapott a munkaközösség-vezetői feladatok ellátására. A pályakezdő és új kollégák beilleszkedését, szakmai tanácsokkal való ellátását természetes feladatának tartja. A Testnevelés Egyetem vezetőtanáraként évek óta irányítja a hallgatók gyakorlati képzését. Szívesen járnak hozzá hospitálni az egyetemisták, mert tudják, hogy jó szakmai alapokat szerezhetnek tőle. Magas fokú szakismerettel oktatja a gyermekeknek a testnevelést. Jó példával jár tanítványai előtt, hisz maga is válogatott kosárlabda játékos volt hosszú időn keresztül. A mai napig rendszeresen sportol.
Tizenhét éve meghatározó alakja a kosárlabda tagozatos oktatásnak, mely az iskola kiemelkedő profilja. Ez idő alatt jelentős eredményeket ért el tanítványaival. Kiemelkedő színvonalú iskolai és kerületi bemutatóórákat tartott a testnevelő tanároknak. Vezetőségi tagja a Hartyán Diáksport Egyesületnek.
Munkáját állami és számos kerületi kitüntetéssel ismerték el.

-Szegedi Jánosné pályáját 1972-ben képesítés nélküli nevelőként kezdte egy falusi kis iskolában, Nyírmártonfalván. Munkája mellett szerezte meg a Debreceni Tanítóképző Intézetben tanítói oklevelét. Ismeretei bővítése érdekében 1989-ben elvégezte a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán a nevelőtanári szakot is. Ez utóbbit napközis nevelőként kamatoztatja nagyon jó eredménnyel. Alsós tanítóként valamennyi évfolyamon tanított. Minden pedagógiai tevékenységét a gyermekek iránti maximális elkötelezettség hatja át.
Tanórái logikusan felépítettek, a gyermekek számára könnyen befogadhatóak. Arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet nyújtsa kis tanítványainak tanórákon és azokon kívül is. Rendszeresen vitte osztályait erdei iskolába, kirándulásokra és iskolán kívüli különböző tanulást segítő programokra. Szívesen vállalt belső továbbképzés keretén belül bemutatóórát, melynek eredményét a kollégák által átvett és hasznosított módszerek igazolják. Nagy gondot fordít a hátrányos helyzetű kisdiákok felzárkóztatására és a tehetségek gondozására egyaránt. Osztályfőnökként kiemelten kezeli a tanulócsoport közösséggé alakítását. Nevelési módszerének köszönhetően, soha nem volt magatartásai probléma az általa vezetett osztályokban.

-Székely-Mádai Lászlóné 1975-ben végzett a Pécsi Tanárképző Főiskolán matematika – fizika szakos tanárként. 1980-ban az ELTE-en egyetemi diplomát szerzett. Pályáját a Bajza utcai Ének-zene Tagozatos Általános Iskolában kezdte, majd a Simon Ferenc Szakközépiskolában, és a Pogány Ferenc Szakközépiskolában folytatta. 2000-ben, kezdte meg a munkát a Dózsa György Gimnáziumban matematika-fizika szakos tanárként. Osztályfőnökként a tanulók mindig számíthattak rá. Ha problémás osztályt kellett tanítani, azt türelemmel, pedagógiai hozzáértéssel kezelte; minden esetben a gyermekek érdekeit tartva szem előtt. Jelenleg is osztályfőnök. A tanítási órákon kívül is szívesen foglalkozott a gyerekekkel. Éveken keresztül tanított a levelező tagozaton is nagy-nagy megértéssel és empátiával. Kedves, barátságos, vidám, a társaságot kedvelő személyiség, humora különleges. Mind a tanárok, mind a tanulók körében kedvelt, szeretett kiváló pedagógus.

-Szentkuti Jánosné neve egybeforrt a Hartyán Általános Iskolában a német nemzetiségi oktatás meghonosításával. 1964-ben képesítés nélküli nevelőként kezdte pedagógiai pályafutását Somoskőújfalun. Magyar – orosz szakos tanári diplomáját az Egri Tanárképző Főiskolán szerezte meg 1968-ban. A Hartyán iskolában 1999-ben kezdett tanítani. Kiemelkedő szerepe volt a XV. kerületi német nemzetiségi oktatás elindításában. Diákjai gyakran fellépnek a kerületi és fővárosi nemzetiségi rendezvényeken. Munkája során mindent elkövet, hogy a nemzetiségi hagyományokkal nem rendelkező lakótelepi gyerekek megismerkedjenek a hazai nemzetiségek életével, szokásaival, történetével. Sokszor szervezett kirándulást nemzetiségek által lakott településekre.
15 éve nyelvi- és honismereti tábort szervez és vezet az ausztriai Obervellachba. Pontossága, precizitása szaktanári, osztályfőnöki és munkaközösség-vezetői teendői során is nyomon követhető. Tanítása során mindenkor figyelembe veszi neveltjei életkori sajátosságait, ismeretbeli szintjét. Munkásságát a folyamatos képzés, önképzés jellemzi. Több alkalommal vett részt hazai és külföldi továbbképzéseken. Éveken át aktív résztvevője volt a fővárosi német nyelvtanárok egyesületének. Lektorként jelentősen hozzájárult a sikeressé vált alsó tagozatos német nemzetiségi tankönyvcsalád elkészüléséhez.
2010-ben megkapta az Év német pedagógusa kitüntetést.

-Tófalviné Mógor Ilona tanári pályáját a matematika-fizika szakos főiskolai tanulmányai befejezése után 1975-ben kezdte. Kerületünkben 1991 óta tanít, 21 éve dolgozik a Rákospalotai Kossuth Lajos Általános Iskolában. Szakmai fejlődésében egyre jobban kirajzolódott, hogy a tehetséggondozás az a terület, ahol kiemelkedő teljesítményeket ér el. Iskolájában matematika szaktantermet rendezett be. 1997-ben hozta létre az általa kitalált kerületi matematika versenyt, melynek a KossuthThálesz nevet adta. A növendékeit kerületi, budapesti, országos versenyekre is felkészítette. Nincs olyan matematika verseny, ahol hosszú évek óta ne kerülnének dobogóra tanítványai. Szervezésében vesznek részt a diákok a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyben. Évek óta vezet 7-8. évfolyamosok részére felvételi előkészítő foglalkozásokat. Több évig látott el munkaközösség-vezetői feladatokat, példaértékűen sokat fáradozott azon, hogy a matematika fontos szerepet töltsön be az iskola életében. Osztályfőnöki feladatait is lelkiismeretesen nagy empátiával látta el. A nevelőtestület közösségében aktív résztvevő. Műsorokban, kirándulásokon részt vesz, kiállításokon saját kézimunkáival képviseli iskolát. Lelkes szervezője, vezetője 21 év óta az iskola siófoki nyári táborának. Év közben Ausztriába viszi a német nyelvet tanulókat nyelvgyakorló túrákra. A nevelőtestület is elismeri kiemelkedő tevékenységét és 2011-ben az „Év tanára” kitüntetést adományozta a tanárnőnek.

-Vass Györgyné 1972-ben a Neptun utcai óvodában képesítés nélküli óvónőként kezdte meg pedagógusi munkáját. 1975-ben szerezte meg a felsőfokú óvónői szakképesítését a Kecskeméti Óvónőképző Intézet Budapesti tagozatán. Ezt követően a Molnár Viktor utcai óvodába került, ahol 10 évet töltött el vezető helyettesi beosztásban. 1984 augusztusától a Testvériség téri óvodában folytatta aktív óvónői munkáját, majd annak jogutódaként a Mozdonyvezető Óvodában neveli a jövő nemzedékeit. Tanfolyamok, továbbképzések aktív részese volt. Adminisztrációs teendőit a pontosság, naprakészség jellemzi. A szülőkkel és az óvoda dolgozóival egyaránt jó, bensőséges kapcsolatot alakított ki. 40 éves pedagógusi munkája, hivatástudata, gyermekszeretete a pályatársak részére is példaértékű. Munkája elismeréséül 1983-ban a Pedagógus Napon Miniszteri Dicséretben részesült.

-Zakariás Mária élsportoló kajakozó, és testnevelő tanár. 1966-ban lett az Újpesti Dózsa versenyzője. Párosban és négyesben 16 felnőtt magyar bajnoki címet szerzett. 1970-től 1982-ig tagja volt a magyar válogatott keretnek. Az 1971-es belgrádi világbajnokságon kajak négyessel ötszáz méteren negyedik, az 1972-es müncheni olimpián tartalék volt, az 1973-as tamperei világbajnokságon ezüstérmes, 1974-ben Mexikóban negyedik, kettes hajóban bronzérmes, 1975-ben Belgrádban kajak négyessel harmadik, az 1980-as moszkvai olimpián Rakusz Évával kettes hajóban bronzérmes, az 1981-es nottinghami világbajnokságon negyedik helyezést ért el a négyes kajakkal. A Testnevelési Főiskolán 1977-ben tanári oklevelet, 1983-ban szakedzői diplomát szerez. 1982-től, azaz harminc éve a Dózsa György Gimnázium tanára, ahol 2004-től, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának elvégzése óta, a testnevelés mellett az angol nyelvet is tanítja. Szakmailag rendkívül jól képzett, kiváló pedagógus. Kollégái és tanítványai körében is nagy tekintéllyel rendelkező, elismert ember. A gimnáziumban a vízi táborok megszervezése az Ő nevéhez kötődik. A „Tisza-túra” egyet jelent személyével. Eddig két osztálya érettségizett sikeresen, most is osztályfőnök, jelenlegi osztálya ebben az évben érettségizik. A készségtárgyak munkaközösségét vezeti. A testnevelés megszerettetése, elismertetése számára mindig nagyon fontos feladat volt, ez kiegészült az angol nyelvvel, melyet ugyanolyan odaadással, szakmai tudással tanít. A tanítási órák ellátásán túl mindenben számíthatnak segítségére, szívesen vállal plusz feladatot, melyet lelkiismeretesen, szakszerűen old meg. Zakariás Mária kiváló pedagógus.

A XV. kerületi önkormányzat képviselőinek és vezetőinek nagy örömet jelent minden évben az 50, 60, 65, 70 évvel ezelőtt szerzett diplomák elismeréséül adományozott díszoklevelek átadása, melyet idén az ünnepelteknek László Tamás polgármester és Vizér Klára alpolgármester adott át.

50 éves diplomájának elismeréséül aranyoklevélben részesült:

Csatári Árpádné, Kuti Ágnes
1962-ben szerezte meg diplomáját a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. 1964 augusztusáig a kaposvári Siketnéma Intézetben, majd a XV. kerületi gyógypedagógiai iskolában dolgozott kinevezett tanárként. 1967 szeptemberétől az iskola igazgatóhelyettesének nevezték ki. 1977 – 1979-ig a kecskeméti Gyógypedagógiai Intézetben dolgozott, majd 1979-ben visszakerült a XV. kerületi gyógypedagógiai iskolába. Tartott bemutatót, továbbképzést a kerületi óvónők , szakfelügyelők, a központi vezetőképző hallgatói számára is. 1995-ben fejlesztő tanárként kidolgozott egy speciális fejlesztő programot a gyerekek számára. 2002-ig nyugdíj mellett is folyamatosan dolgozott.
– 1974-ben az „Oktatásügy Kiváló Dolgozója”
– 1982-ben „Kiváló Munkáért” miniszteri,
– 1993-ban a „ XV. kerületi nevelő oktató munkájáért” kitüntetésben részesült.

60 éves diplomájának elismeréséül gyémántoklevélben részesült:

Dr. Erdős Konrádné, Bak Jolán
1952-ben szerezte meg óvónői képesítését a hőgyészi óvónőképző főiskolán. Szakmai tevékenységét 1952-ben Kisújszálláson kezdte meg a Petőfi Sándor óvodában. Itt 1957-ig, majd 1957-től 1970-ig Budapesten, a Belügyminisztérium Lendvay utcai óvodájában dolgozott óvónőként.
1973-ban rokkantsági nyugdíjba helyezték. 1984-ig a belügyminisztériumi óvodákat irányító és felügyelő BM Üdültetési és Gyermekneveltetési Osztályon dolgozott. Munkáját több alkalommal is elismeréssel jutalmazták.
2003-ban kapta meg aranydiplomáját.

Dr. Keményvári Józsefné, Kondor Olga
1951-ben szerezte meg óvónői képesítését a Budapesti Óvónőképző Főiskolán. 7 évig az Újpesti Gyapjúszövőgyár Óvodájában, majd a Rákospalotai Kötöttárugyár óvodájában dolgozott óvónőkét. 1964 – 1986-ig, nyugdíjazásáig a Fóti Gyermekváros óvónője. Nyugdíjazása után szövő szakkört vezetett 1999-ig. 1984-ben Művelődési Miniszteri kitüntetést, 1985-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott. 1998-ban Károlyi István Emlékérmet adományozott részére, a növendékek nevelése érdekében kifejtett példa értékű, kiemelkedő színvonalú munkájáért a Károlyi István Gyermekközpont.

Dr. Kerényi Ervinné, Báthory Mária
Pestújhelyen született. Nagyapja Báthory Károly Pestújhely alapító tagja volt. Iskoláit Budapesten végezte. Középiskolai biológia – kémia szakos tanári oklevelét 1952-ben szerezte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. 1951 –től 1984-ig- nyugdíjazásáig – a Veszprémi Vegyipari Technikum tanára volt. 1987-ben visszaköltözött családjával Budapestre, majd még egy évig, 1988-ig a Száraznád utcai Iskolában nevelte, tanította a diákokat.

Gőczéné Kovács Gabriella
1952-ben, a Budapesti Állami Pedagógiai Főiskolán szerezte meg természetrajz – földrajz szakos diplomáját. A XV. kerületben dolgozott 27 évig a Bogáncs utcai Általános Iskolában , ahol 1989-től angol nyelvet is tanított. 1989-től a Popcorn című angol nyelvű diák magazin szerkesztője is volt. 1996 decemberében nyugdíjba ment, de még teljes óraszámban szerződéssel a 2005-ös tanév végéig dolgozott. Ezután 2011-ig a II. kerületi, Fenyves utcai Általános Iskolában-időszakos angol nyelv tanítása mellett szerkesztette a „Happy face” című angol nyelvű diákújságot. Nyelvtudásával és pedagógiai tapasztalataival segítette az idegen nyelvet tanuló diákokat és pedagógus kollégáit. Nyelvi táborokat szervezett a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek számára. Tanítványait munkaszeretetre, igényességre nevelte. Hivatástudata, felelősségtudata, naponta megújulni képes személyisége méltán érdemelte ki a tantestület és a diákok elismerését, megbecsülését. 2002-ben arany diplomát kapott.

Róza Sándorné, Havasi Ilona
Általános iskolai tanulmányait Gyónon végezte el. Az Állami Óvónőképző első két osztályát Budapesten, majd az utolsó évet a Hőgyészi Állami Óvóképzőben fejezte be. Itt szerezte óvónői oklevelét 1952-ben kitűnő eredménnyel. 1952- 1957-ig Szekszárdon és Dombóváron dolgozott óvónőként. A Budapesti Kmetty utcai óvoda vezetője volt, 33 éven keresztül, egészen nyugdíjazásáig. 1961 – ben az „Oktatásügy Kiváló Dolgozója, 1968 – ban „Kiváló Munkáért” kitüntetésben részesült. 1990 – ben Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel jutalmazták, majd 2002-ben Aranyoklevelet kapott.

65 éves diplomájának elismeréséül vasoklevélben részesült:

Horváth Gergelyné, Marcell Róza Anna- 1947-ben szerezte meg népiskolai tanító oklevelét Zsámbékon a Keresztes Nővérek Római Katolikus Tanítóképző Intézetben. Tanítói diplomájának megszerzése után helyettesítő állást kapott Lánycsókon. 1983. augusztus 31-ig tanított itt. Alsó tagozatos osztályfőnökként és felső tagozatos tanárként is dolgozott az általános iskolában. 30 évi nevelő-oktató munka után még 5 évig napközis pedagógusként nevelte a gondjaira bízott gyermekeket.

Az elismerések átadását követően Gyurkovics Miklós mondott pohárköszöntőt, majd zárásként Saly Zsófia, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanulójának előadásában hallhattuk a Szózatot.

Kapcsolódó hanganyag: