Menu

Jó hangulatú horvátok

2012.06.04.

Fantasztikus hangulatban zajlott május 26-án este a Csokonaiban a horvát kerti koncert a XV. kerületi Horvát Önkormányzat és a művelődési ház szervezésében.

Ha hibát akarunk keresni, maximum annyit róhatunk fel, hogy nem voltak túl sokan. Pedig, egy ilyen nívós, egyszerre ismeretet nyújtó és szórakoztató programra, azt várnánk, hogy be sem férnek a látogatók. Ráadásul az 1000 forintos belépő árában nemcsak a műsor, hanem még vacsora is benne volt. Igaz, a pünkösdi hosszú hétvégén sokan elutaztak, és a kerületben nagyjából azonos időpontban más rendezvényt is tartottak.
No, de felrovás is inkább a távolmaradóknak szólhat, mint a programnak. A jó időben önmagában a fáklyafényes esti udvar is hangulatos hely, hát még, ha zene is szól! Pláne, ha olyan neves együttes húzza a talpalávalót, mint a tököli Kolo zenekar. A Tököli Néptánc Együttes gyönyörű népviseleteket vonultatott fel. Még az sem riasztotta vissza őket, hogy a ruházat részét képező magas fehér kucsmát is – az angol rendőrökéhez hasonlót – felvegyék, ami bizony, önmagában is meleg viselet ilyenkor, nem hogy a tánc hevében. A menü is nemzetiségi volt: hasábburgonya, natúrszelet, csevap és mellé hagymaszeletek. Aki tömény italra vágyott eredeti Slivovicát is kóstolhatott. Este tízkor Breza (Nyírfácska) címmel egy 1967-ben készült horvát filmet is megtekintettek a jelenlévők, akik közt még Zala megyéből, a testvérvárosból, Tótszentmártonból érkezett kisebbségi önkormányzati vezetők, mi több a település polgármestere is itt volt. A hangulat pedig nagyon jó volt, olyannyira, hogy a program bő egy órával hosszabbra nyúlt az eredetileg tervezettnél.