Menu

Huszadik alkalommal- tíz nap huszonkét program címszavakban

2012.05.25.

A Pestújhelyi Napok és a Pestújhelyi Közösségi Ház közösen ünnepelte a születésnapját. Húsz év nagy idő. A kezdetben háromnapos program pedig mára tíznapossá nőtte ki magát.

Az emlékeket május 11-én a városrész ünnepi programsorozatának megnyitását követően- a jubileumi rendezvénysorozatot László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg- a Desszert során Szabó Juli újságíró elevenítette fel Pintér Zsuzsánnával és Nagy Edittel, a ház két vezető munkatársával. A program során csak úgy szállt az idő. A finom minyon elfogyasztása mellett pedig még tovább lehetett beszélgetni miközben Farkas Sándor zeneművész, a 2003-as és 2005-ös Országos Bárzongorista Verseny győztese zongorán szórakoztatta a nagyérdeműt.
Ha csak címszavakban elevenítjük fel a további programokat, már az is mutatja, igazán színes rendezvény-kavalkádon vehettek részt a környék és a távolabbi kerületek, területek lakói.
-A szombati Dalnoki Jenő focitornán hét csapat vett részt. A győztesnek járó kupát pedig Nagy Edit adta át.
-Ugyanezen a napon a hagyományos temetői sétán gyerekek és felnőttek keresték fel a kerület nagyjainak sírját, ahol egy-egy szál virágot is elhelyeztek a pestújhelyiek nevében. A sétát a korábbi évek hagyományainak megfelelően Ádám Ferenc vezette.
-Az ulti bajnokságon tizennyolcan ültek az asztalokhoz. A kártyabajnok Fogarasi László lett.
-Estére megérkezett a vihar, ennek ellenére nagyon nagy sikere volt a Nosztalgia bálnak, melyen az Odeon zenekar mellett Katona Zsuzsa és Zsigovics István többszörös standard tánc Budapest és Országos Bajnok is közreműködött.
-Évek óta nem volt,ám idén ismét a sakk asztalhoz ültek az Bakonyi Elek Sakkbajnokságra benevezők.
-Hatalmas sikere volt a Kaláka koncertnek, amely a rossz idő miatt a színházteremben volt, ám rossz idő ide vagy oda, a gyerekek és a felnőttek hangosan énekelték együtt a Kaláka együttes tagjaival a jól ismert dalokat.
-Igazi zenei csemege volt a pestújhelyi Keresztelő Szent János templomban tartott koncert, melyen Bach és Vivaldi művei csendültek fel.
-Hétfőn a Leanderesben lett volna a biciklis kertmozi, amely számos csemegével szolgált volna. A rossz időjárás miatt a programot július 9-én tartják meg a szervezők.
-Kedden a korábbi évek hagyományainak megfelelően egy séta keretében a pestújhelyiek ellátogattak többek között a hajdani Hajdu étteremhez, a templomokhoz, az Észak-pesti Kórház területéhez. Idén azonban nem sétabusszal, hanem drótszamáron közlekedtek az érdeklődők, akik a program végén a Hörpentő Sörözőben egy-egy ital valamint Dóra Áron népzenész és barátainak koncertje mellett melegedhettek meg. Közben azonban a séta egyik fontos állomása volt a Pestújhelyi út- Adria utca sarkán álló épületen található három pestújhelyi kiemelkedő személyiség (Gerecze Péter, Bezsilla Nándor, Szücs István) emléktáblájának megkoszorúzása. Idén a Pestújhelyi Általános Iskola diákjai és a Pestújhelyi Pátria Egyesület koszorúja került a falra. A kerület nagyjaira a PEPE választmányi tagja emlékezett.
-Szerdán és pénteken családi táncház volt a játszótéren- először a Pestújhelyi téren, majd a Mézeskalács téren. Mindkét helyszínen nagyon sok gyerek és felnőtt volt, a táncokat Tálas Ági tanította, a muzsikát a Bekecs zenekar szolgáltatta.
-Varga Gábor Vargosz két évtizede fotózza a kerület fiataljait, öregeit, ismert és ismeretlen személyiségeit. A Pestújhelyi Közösségi Házban a barát, Nagy Botond fotós nyitotta meg Vargosz hatvan portréból álló tárlatát, amely a Folyosó Galérián tekinthető meg az elkövetkező hetekben.
– Ezen a napon volt a sütiverseny is, amely nagy sikert aratott. Az első helyezést a Szekely Ágnes által vezetett angolos csoport érte el, akik egy kukucska süteményt készítettek. Ám ugyanolyan gyorsan elfogyott Kollár Katalin (II.helyezett) és Weiner Krisztina (III. helyezett) napraforgómagos süteménye és Rózsi néni sonkás tekercse, mint a citromtorta és Tóth Zsédely Rita túrótortája.

Kérésemre Weiner Krisztina megosztja olvasóinkkal a Sonkás tekercs (Rózsi néni féle) receptjét.
Hozzávalók: Tészta: 3dkg vaj vagy RAMA, 8dkg liszt, 3dl tej, csipet só, 10 dkg reszelt sajt, 4 tojás
A vajat megolvasztom, beleteszem a lisztet, felöntöm a tejjel és sűrűre főzöm. Leveszem a tűzről és belekeverem a sajtot. Ha kissé kihűlt hozzáadom a tojások sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verem és beleforgatom a masszába.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb. 25×35 cm) teszem és 170-180 C-on aranybarnára sütöm. Ha megsült kiveszem a papírral együtt a tepsiből és egy nedves konyharuha segítségével feltekerem.
Krém: 50 dkg sonka (lehet 30dkg füstölt sonka és 20 dkg párizsi is) ledarálva
2dl tejföl, mustár, só, bors, ízlés szerinti fűszerek (én petrezselymet, oregánót, majorannát használtam)
A krémet kikeverjük és a tésztába töltjük, majd óvatosan feltekerjük. Tetejét egy kevés tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Paradicsom-, uborka-, paprika karikával és petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat!

-Gyémánt Bálint zenész és barátai már többször zenéltek a Pestújhelyi Közösségi Házban, igaz, még más felállásban, a Tropical Transform Quintet tagjaiként. Idén Gyémánt Bálint, Eged Márton, Gálfi Attila a jazz kedvelőit szórakoztatták Vargosz kiállításának megnyitóját követően.

-Hetven év nagy idő. Nagy Előd a pestújhelyi lokálpatrióta festőművész születésnapját hogyan is tölthette volna másként, mint egy jubileumi kiállítással. Az ünnepeltet a kiállítást megnyitó Szabó Gábor szobrászművész mellett László Tamás polgármester, a pestújhelyiek, a barátok és ismerősök köszöntötték. Természetesen az ünnep nem múlhatott el születésnapi torta nélkül, melyet a pestújhelyiek nevében Weiner Krisztina készített el.
-Pénteken Szendrei Judit tűzzománcművész nyílt foglalkozást tartott, melyen a hallgatók családtagjai, barátai, apukák és anyukák is részt vettek.
-Ezen az estén a kert kocsmában a Hundows gitárzenekar zenélt, amely programot szintén nagyon sokan tisztelték meg jelenlétükkel.
-Szombaton szintén hagyományosan a Rákospalotai Múzeumban volt az egynapos kerti kiállítás, melyről már olvashattak a honlapon. A megnyitót idén is a kerti piknik követte, a hagyományos ebéd, melyet Kürti Dezső, Apáthy István és Tóth Lajos készített.
-Közben a Pestújhelyi közösségi Ház udvara hangos volt, hiszen az óvodások duatlon verseny mellett itt volt a családi nap, a főzőverseny, valamint a Kajárpárci Vizirevü Önkéntes Társulat előadása is, melyen Sobri Jóska is színre lépett. A főzőversenyen huszonkét csapat vett részt, és mindenki valamilyen díjjal távozhatott. Ki a legkülönlegesebb ételt készítette, más a legszebben tálalt, egy másik csapat a legbulisabb nevet kapta. Az első helyezett az Állati jó velős csont brigád csapata lett.
-Vasárnap közel húszan álltak asztalhoz, hogy a PöSöC szervezésében részt vegyenek az amatőr asztalitenisz bajnokságon.
-Ugyanezen este volt a tíznapos program záróünnepsége, melyen a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjét hallgathatták meg a az Észak-pesti Kórház parkjába látogatók. Az este folyamán Csajkovszkij, Rodrigo művei csndültek fel, majd a program végén László Tamás polgármester egy-egy virágcsokorral köszönte meg a rendezvénysorozat két főszervezőjének, Nagy Editnek és Pintér Zsuzsánnának a Pestújhelyi napok programjainak színvonalas megszervezését, lebonyolítását.