Menu

Szájápolástól a fittségig

2012.05.26.

Ismét pályázatot nyert a Pestújhelyi Általános Iskola a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól a „Kábítószer prevenciós programok támogatására”. A pályázati téma megvalósításának egyik projekteleme az iskolai Egészségnap megrendezése volt, ahol délelőtt az ÁNTSZ munkatársainak közreműködésével öt témában hallgathattak meg interaktív előadásokat a diákok.

-A május 11-én tartott program első előadása a fog- és szájápolás alapvető szabályairól szólt. Az előadó szemmel láthatólag jól ismerte a gyerekek rossz szokásait, hiányosságait ezen a területen. Felhívta a figyelmet azokra az élelmiszerekre, üdítőitalokra, édességfajtákra, melyeknek mértéktelen evése rendkívül káros a fogakra is. Eloszlatta a rágógumi fogyasztással kapcsolatos tévhiteket, cáfolva az ezzel kapcsolatos reklámokat.
Az egészséges táplálkozásról szóló előadás egy totó kitöltésével kezdődött, ahol az előadó felmérte a gyerekek tudásszintjét. A számítógépes prezentációban az előadó az élelmiszer-piramissal szemléltette az egészséges táplálkozás szükséges összetevőit. Külön részt szánt az energiaitaloknak, károsságukra nyomatékosan és szemléletesen hívta fel a figyelmet.
A személyi higiénéről szóló óra interaktív formában zajlott. Az előadó kérdéseket vetített ki, melyekre a gyerekek válaszait várta: pl. vírusokkal, baktériumokkal, tisztálkodással, betegségekkel kapcsolatban. Kitért a leány- és fiúgyermekek személyes higiénéjére, jól kezelte az ezzel kapcsolatos zavarból adódó viselkedési nehézségeket.
A „fittség és mérések” órán diákjaink fittségét, állóképességét és koncentrációs képességeit mérte a szakember. Az ügyességi feladatokat nagyon élvezték a gyerekek. Megmérték a kéz szorítóerejét, a csípőízület lazaságát, rugalmasságukat. Részt vehettek reflex – és egyensúly vizsgálaton. Az előadó felhívta a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára.
A gyógytorna bevezető részében beszélgetés zajlott a megfelelő méretű és jó kialakítású ülőbútorok és asztalok kiválasztásáról. Ehhez kapcsolódóan megismerkedhettek a diákok a gerinckímélő ülésmóddal, majd gyakorolták is ezt figyelés, írás és olvasás közben. Megbeszélték az állás, a székről történő felállás, az emelés és a teherhordás helyes szabályait. Lehetőség nyílt az ülőlabda kipróbálására, amely nagy népszerűségnek örvendett.
A foglalkozások után egészséges étel- és italkóstoló várta a diákokat. Különböző salátákkal, turmixokkal és bio-péksüteményekkel kínáltuk a tanulókat. Szerettük volna új ízekkel, ételekkel megismertetni a gyerekeket, és ezzel is felhívni a figyelmüket az egészséges táplálkozás fontosságára – adott tájékoztatást Nagy Marianna gyermekvédelmi felelős.