Menu

Nyáron is meleg étel

2012.05.12.

Sok családban nem csak a gyerekek nyári felügyelete, de ellátása is gondot okoz. Különösen ott, ahol az anyagiak is szűkösek. Az iskolában év közben biztosított a napi egyszeri meleg étel fogyasztása. A rászorulók számára ingyenesen. Nyáron sem lesz másként.

Mint Kovácsné Márkus Évától, a Szociális és Egészségügyi Iroda vezetőjétől megtudtam, az Önkormányzat a szociális nyári gyermekétkeztetés keretében a nyári szünet idején – 2012. június 18 – augusztus 31. közötti időszakban – napi egyszeri meleg étkezést biztosít a jogosult igénylőknek. A kerületben lakóhellyel rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyerekek számára igényelhető a támogatott étkeztetés az iskolákban. Az igénylés folyamatosan benyújtható, de lehetőleg május 25-ig tegyék meg a jogosultak. Az étkezés biztosítása számukra teljesen díjmentes.
Az elmúlt évhez képest azonban jelentős változás, hogy a támogatási összeg 30 % – nak megfelelő értékben kistermelőtől (őstermelőktől) történő beszerzéssel biztosítják az alapanyagot. Így egészségesebb eledel kerül a gyerekek elé, és még a termelőket is támogatják a piac biztosításával. Az ételeket a kerületben, a Károly Róbert Általános Iskola főző konyháján készítik, innen szállítják a táborba valamint az Idősek Klubjaiba. Szintén újdonság, hogy az ellátás csak kiskorú gyerek után igényelhető.
– A szociális nyári étkezést tehát csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel rendelkező 18 év alatti iskolás gyerek veheti igénybe. Amennyiben a gyerek a nyár folyamán tölti be a 18. életévét, úgy a programban nagykorúsága betöltéséig vehet részt. – mondta az osztályvezető.
A Szociális és Egészségügyi Iroda vezetője kérdésünkre azt is elmondta, tapasztalataik szerint sok nehéz körülmények között élő gyerek van a kerületünkben, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy a nyári szünetben is biztosítva legyen számukra a napi egyszeri meleg étkezés. Igénybevételére többféle lehetőséget is biztosítanak
A Szántóföld utcai Napközis Tábor június 25 – augusztus 24. közötti időszakban fogadja a gyerekeket. Itt a felügyelet is biztosított.
Azoknak, az elsősorban felső tagozatos valamint a középiskolás gyerekeknek, akiknek a szülei nem igénylik a napközis tábort, a szünet teljes időtartama alatt az Idősek Klubjaiban étkezhetnek, igény szerint felügyelet mellett. A gyerekeknek itt lehetőségük van pl. társasjátékozni, pingpongozni is.
Mivel a támogatás elsődleges célja, hogy a rászoruló gyerekek minden nap meleg ételhez jussanak, igény szerint akár személyesen, ételhordóban is elvihetik az ennivalót az Idősek Klubjaiból.