Menu

Kortárs képzőművészek kerti kiállítása

2012.05.21.

A Pestújhelyi Napok keretében rendezték meg a kerület hivatásos képzőművészeinek Kerti kiállítását a Rákospalotai Múzeum kertjében. A tárlatot László Tamás polgármester nyitotta meg.

A kerület kulturális életében mecénásként léphet fel az önkormányzat – hangsúlyozta László Tamás polgármester, – a művészek alkotásainak ugyanis ki kell kerülniük a közterekre, amire az önkormányzat lehetőséget is teremt a Miénk a tér pályázattal. A pályázaton nyertes hat közösség, hat teret újít fel, ahová elhelyezhetők a helyi alkotók művei. László Tamás egyúttal felajánlott 100-100 ezer forintot a polgármesteri keretéből az alkotások kivitelezésére.
A polgármester említést tett a Jöjjön ki Palotára! pályázatról is, amelynek célja, hogy a helyi művészek bevonásával a vendéglátósok olyan kerthelyiségeiket alakítsanak ki, amelyek kinézete, „arculata” vonzóvá teszi a helyet a vendégeknek.
Feledy Balázs művészeti író örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat felkarolja a helyi művészeket, perspektívát vázolt föl előttük. A polgármester ugyanis felajánlotta még azt is, hogy évente 1 millió forinttal támogatja a helyi művészek munkáját. A támogatás segítséget jelent abban, hogy alkotók kiállíthassák műveiket az intézményekben.
A kiállításra három tagú zsűri is alakult Feledy Balázs művészeti író, Károlyi Zsigmond, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Doktori Iskola vezetője, és Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója részvételével. A zsűri kiválasztotta a kiállítás anyagából Dudásné Prax Ágnes, Nagy Gábor Mihály, Szabó Dávid és Vizi Julianna műveit, amelyek a leendő kortárs képzőművészeti gyűjtemény részeit képezhetik.