Menu

Kiskorban hatásosabb

2012.05.21.

Sokszor hallunk arról, hogy egészségesen kell táplálkozni, a hulladékokat a megfelelő helyre dobjuk ki. Ennek ellenére sajnos, két végén égetjük a gyertyát, rohanunk, stresszesek vagyunk. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogyha már a gyerekünk szól ránk azért, hogy megint este jutunk csak megfelelő ételhez, akkor baj van. El kell gondolkodni.

Épp ezért nem véletlen, hogy miután a kerületi Önkormányzat a május 31-én záródó Kisváros a nagyvárosban programhoz forrást kapott a minisztériumtól, a kerületi oktatási intézményekben népszerűsítik az egészséges táplálkozást, a hulladékgazdálkodást és a környezettudatos életet.
Maczkóné Riczu Tünde, a Gazdasági Működtetési Központ közétkeztetési előadója két kiadványt szerkesztett ennek a célnak az elérése érdekében.
-Az Azzá leszel, amit eszel című gyereknyelven szól az egészséges táplálkozásról, a Gyűjtsük együtt szelektíven! című pedig a szelektív hulladékgyűjtéshez ad hasznos tanácsokat. Emellett a környezettudatos életre nevelés kapcsán az Magyar Villamos Művek Zrt.-től kaptunk anyagokat. Ezeket az anyagokat kivisszük az iskolai egészségnapokra, illetve azokba az iskolákba, ahol érdeklődnek a folyamatos program iránt.
A könyvecskében írtam a tápanyagok jelentőségéről: az energia, a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok, a folyadékfogyasztás fontosságáról. Ehhez kapcsolódott a HAPPY HÉT, ami az OÉTI országos programja. Természetesen, folyamatosan kooperálni fogunk az OÉTI-vel és folyamatosan tájékoztatni fogjuk az iskolákat, ha a táplálkozással kapcsolatos programokba be lehet kapcsolódni.
Az Azzá leszel, amit eszel című kiadvány második része a tízórai jelentőségéről szól, milyen nyersanyagokat érdemes válogatni a tízóraiba, uzsonnába. Ebben a fejezetben a zöldségekről, gyümölcsökről, gabonatermékekről, kenyerekről, tej- és tejtermékekről írok. Többek között ilyeneket is olvashatnak a füzetben azok, akik kézbe veszik, hogy a kenyerek között nem minden barna kenyér jó,mert amelyik nagyon könnyű, az színezett, vagyis meg kell nézni az összetételét. Tanácsokat adok a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak.
A kiadvány most az iskolákhoz jut el: 150-150 darab készült el a kettőből. Ahogy pedig forráshoz jutunk, ki fogjuk egészíteni, utánnyomást fogunk végezni. Ez egy oktatófüzet és meglátjuk, hogyan válik be az iskolákban. A táplálkozás témakörében az óvodákat is fel szeretném keresni egy kis salátázással egybekötött beszélgetésre, ami az életkoruknak megfelelő.
Hiszem, hogy már ebben a korban el kell kezdeni az egészséges táplálkozásra nevelést.