Menu

A Palotás teret a lakosok burkolták

2012.05.15.

Az önkormányzat első ízben tavaly írta ki a „Miénk a tér” című pályázatot, melyre összesen tíz kerületi köztér felújítására érkezett igény. Végül az egymillió forintos pályadíjat hat köztér tervezői kapták meg. Közülük az önkormányzat és a lakosság által elképzelt közösségi tér legelőször a rákospalotai Palotás téren valósulhat meg.

-Az új köztér helyén sokáig egy lerobbant kis játszótér és egy illegális szemétlerakó volt – mondta Ükös Tamás, aki szintén építész feleségével, Linnert Napsugárral közösen tervezte az új közösségi teret. – A célunk az volt, hogy egy olyan közösségi teret hozzunk létre, amely illeszkedik a kertvárosi környezetbe, s ahova a környék lakói örömmel jönnek.
A pályázat kiírása értelmében az önkormányzat egymillió forintot biztosít a beruházáshoz. Ebből a pénzből a RÉPSZOLG a tér kialakítását végzi, a munka egy része azonban a lakosságra hárult.
-A kis tér egy részét, nagyjából 200 m2 felületet közösen burkoltuk le – mondta Nagy Attila, az egyik közelben lakó. – Ehhez a korábban felszedett burkolatot használtuk fel. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a felújításba a közösséget is bevonják, mert így a környékbeli lakosok is jobban odafigyelnek majd a tér állagának a megóvására.
A két tervező elmondta, hogy a lakosságot elsősorban az illegálisan lerakott szemét, és a hajléktalanok állandó jelenléte irritálta. Az előbbi megszűnését a megújult zöld területtől, az utóbbit pedig a padok hiányától várják.
-A Palotás tér kialakítása több lépcsőben történik – mondta a tervező. – Először a tér kialakítása, és a burkolat lerakása történt meg. Ezt követően megpróbáljuk a közeli kutat átrakatni a tér oldalára. Ha már vizünk is lesz, megtörténhet a terület parkosítása. A területen összesen 1336 cserjét és hat fát ültetünk majd el. Ezt a munkát is a lakosság végzi majd. Ugyancsak terv. hogy a tér központjában egy gyerekek által mászókának használható, egyébként térbeli műalkotásként is funkcionáló szerkezetet helyezzünk el. Fontos lenne a kis tér közvilágítását is megoldani, illetve szeretnénk az egyik oldalon található trafóházat a jelenleginél kisebbre cseréltetni. Ez utóbbiak elintézése azonban hosszabb időt vesz igénybe.
Ugyancsak bonyolultabb dolog lesz elintézni, hogy a tér melletti kis utcát egyszer majd virágládákkal lezárják, amivel lehetőséget biztosítanának a gyerekeknek a játékra. Erre azért lenne szükség, mert a nagyobb gyerekek sehova nem tudnak játszani menni, ezért ma is az utcát használják labdázásra, görkorizásra, és tavaly egy autós elsodort egy kislányt, aki szerencsére csak könnyebben sérült meg.
A mediterrán hangulatú Palotás tér az első közterület lehet, mely a Miénk a tér pályázat révén újult meg. Őt a Páskomliget park és a Kozák tér felújítása követheti.