Menu

A saját biztonságunkért mi is felelősek vagyunk

2012.05.22.

A melegebb idő beköszöntével a rendőrségnek is megnőtt a feladata. Legalábbis ez derül ki Galambos Ferenc alezredes, kerületi rendőrkapitány figyelemfelhívó értékeléséből.

-Az egyik legnagyobb veszélyt a nyaklánckitépők jelentik, akik ismét megjelentek a kerületben. Már 2-3 bejelentés is érkezett hozzánk ilyen bűncselekményről. Ez egy nagyon nehezen kontrollálható jelenség, hisz a tolvajt valóban az alkalom szüli. Az utcán szemeli ki az áldozatát, észrevétlenül becserkészi, majd egy váratlan mozdulattal letépi a nyakláncát, és már el is tűnik a forgatagban. Természetesen mi is úgy szervezzük a szolgálatokat, hogy minél több rendőr legyen a közterületeken, de nem állhat minden idős hölgy mellett egy rendőr. Ugyanakkor az állampolgárok is sokat tehetnek a bűncselekmény visszaszorítása érdekében. Egyrészt a nyílt utcán ne viseljenek drága ékszereket, ha pedig viselnek, akkor lehetőleg palástolják azt a kíváncsi tekintetek elől.
A szakember szerint egy kis odafigyeléssel egy másik nyári bűncselekményt is vissza lehetne szorítani. A gépjármű-feltörések többsége ugyanis azért történik, mert az autó tulajdonosa felelőtlenül az utastérben, jól látható helyen hagyja a táskáját vagy egyéb értékét. A nyári hónapokban ráadásul ezt még tetézni is szokták azzal, hogy szellőztetés céljából az egyik ablakot is nyitva hagyják. Ilyenkor a tolvajnak csak be kell nyúlnia a nyitott ablakon, és máris övé a zsákmány.
– Gyakori probléma, hogy a bevásárló-központok parkolóiban az autótulajdonosok kinyitják a kocsijukat, és a táskájukat bedobják az utastérbe, majd ezt követően kezdenek el a csomagtartóba bepakolni. A tolvajok ezt is kifigyelik, s míg a tulaj a pakolással van elfoglalva, addig a nyitott autóból ellopják a táskáját.
A nyári időszakban mindenki gyakrabban szellőzteti az otthonát. Sokan az éjszakai hőséget is csak nyitott ablakkal tudják elviselni. Ez pedig kiváló lehetőséget biztosít a besurranó tolvajoknak, akik sokszor az alvó háziak jelenlétében rámolják ki a lakást. Erre is érdemes egy mozgásérzékelővel, egy ráccsal vagy hálóval, illetve egy riasztóval felkészülni.
– Nyáron később sötétedik, emiatt a közterek is hosszabb ideig látogatottak. Sajnos, sok fiatal az éjszakai órákban is a tereken, parkokban tartózkodik. A lármázásukkal, magatartásukkal egyrészt irritálják a pihenni vágyókat, másrészt ez egy másfajta veszélyt is magában hordoz. Éjszaka ugyanis nem csak jó szándékú emberek tartózkodnak az utcán. A közelmúltban is történt egy ilyen eset: egy fiatalkorút majdnem éjfélkor raboltak ki az egyik kerületi közterületen.