Menu

Ünnep a Nevelési Tanácsadóban

2012.05.01.

Április 26-án immár hetedik alkalommal rendeztek nyílt szakmai napot a Nevelési Tanácsadó Hartyán közi épületében. A 2005 óta már kerületi hagyománnyá vált rendezvényt Vizér Klára alpolgármester nyitotta meg.

-A köznevelés intézményi hálózata átalakítás előtt áll. Ezen belül a nevelési tanácsadók átalakítására is sor kerül majd. Mindnyájan kíváncsian várjuk, mi lesz ennek a szakmai változtatásnak az eredménye. Kormányzati oldalról az egyenlőtlenségek kiszűrése indokolja ezt az átalakítást.
Az alpolgármester ünnepnek nevezte a szakmai napot, mert szerinte az ilyen nyílt rendezvények segítenek rávilágítani arra, hogy igenis van lehetőség a gyerekek felzárkóztatására.
– A rendezvény, nekünk, szakembereknek is szakmai többletet jelent – mondta Tarsoly Erzsébet igazgató. – Megpróbáltunk olyan előadásokat szervezni, melyek sokakat érdekelhetnek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a más kerületekből érkezett szakembereken kívül sok pedagógus is elfogadta a meghívásunkat.
A Nevelési Tanácsadó szerepe és elfogadottsága sokat változott az elmúlt években. Ma már az ügyfelek háromnegyede önként jelentkezik. Ugyanakkor egy másik tendencia is megfigyelhető: egyrészt rohamosan nő a segítségre szoruló gyerekek száma (idén várhatóan négyszázzal több gyerek fordul meg a tanácsadóban, mint tavaly), másrészt a nevelési tanácsadóhoz forduló gyerekek is egyre súlyosabb problémákkal küzdenek.