Menu

Rendőrségi hírek

2012.04.30.

Háromnapos autóvadászat

Az Országos Rendőr-Főkapitányság technikai felszereltsége a legjobb az országban. A birtokukban van többek között a Zsarucar Autóvadász néven ismert műszer is, mely személyautóba beépítve csodákra képes.

A műszer ugyanis a rendszámokat leolvasva nem csak a lopott autókat, a lejárt műszaki engedélyeket vagy a környezetvédelmi engedély hiányát képes kiszűrni, hanem a rendkívül gyors adatfeldolgozásnak köszönhetően az autó tulajdonosáról is azonnal kiadja, ha valamiért körözik őt. Ráadásul erre nem csak álló helyzetben, hanem mozgás közben is képes a szerkezet, így a Zsarucar Autóvadásszal nagy hatásfokkal lehet a járműveket ellenőrizni.
A XV. kerületi Rendőrkapitányság április 23-25 között három napig használhatta ezt az eszközt. Az autóba épített szerkezetet a kerület több pontján is bevetették, és ennek meg is lett az eredménye. A három nap alatt összesen 15 rendszámot vetettek le a rendőrök, és ugyanennyi forgalmi engedélyt vontak be, öt korábban valamilyen okból a forgalomból kitiltott járművet szűrtek ki, és állítottak le, illetve két személyt egy intézetből szökött fiú autójukban történő rejtegetése miatt a kerületi kapitányságon is előállítottak. A kerületi rendőrök a jövőben is tervezik az eszköz bérlését.

Gyorsított eljárások

A bűnüldözés legnagyobb problémája sok esetben nem a tettesek felderítése, hanem sokkal inkább azok megbüntetése. A probléma csökkentése érdekében a kerületi rendőrkapitányság igyekszik szorosabban együttműködni a Budapest Főváros IV-XV. kerületi Ügyészségével. Ennek pedig máris meglátszik az eredménye.
Április 2-án délután 5 óra körül az egyik bevásárlóközpont üzletében egy férfi borotvákat akart lopni. A lopással okozott kár nem haladta meg a szabálysértési értéket (23 ezer forint volt), de azzal, hogy a tettes lefeszítette a termékekről az áruvédelmi eszközt, már dolog elleni erőszakkal követte el a lopást, ez pedig más elbírálás alá helyezte a cselekményt. A tolvajt a biztonsági őrök fogták el, ők értesítették a rendőrséget is, akik azonnal megindították a vizsgálatot. A fenti együttműködésnek köszönhetően a tettest pár héten belül bíróság elé állíthatják.
Hasonló módon jártak el azzal a személlyel szemben is, aki április 4-én este 9 óra körül bemászott a Bánkút utca egyik családi házának a kertjébe, majd betörte az ott tárolt személyautó szélvédőjét, és járműből elektronikai eszközöket tulajdonított el. A csörömpölésre azonban az autó gazdája is felfigyelt, aki megzavarta a tettest, majd egy szomszéd segítségével néhány percnyi üldözést követően el is fogta a férfit. A rendőrök megállapították, hogy a tettes büntetett előéletű volt. A mostani cselekedetéért is büntetésre számíthat, és a bíróság ebben az esetben is gyorsított eljárást ígért.

Ismerőse autóját törte fel

Furcsa bűncselekmény miatt kellett vizsgálatot indítaniuk a kerületi rendőröknek. Április 19-én este háromnegyed hétkor a Páskom parkból egy lakó autófeltörést jelentett be az ügyeletnek. A szemtanúnak a parkolóban egy furcsán viselkedő férfi tűnt fel, aki az egyik jármű mellett egy kis ideig elidőzött, majd egy ott várakozó autóba bepattant, és elhajtott a helyszínről. A szemtanú azonban megjegyezte a rendszámot, s mikor odament a parkoló autóhoz, látta, hogy annak betörték a szélvédőjét. Az esetet aztán azonnal jelezte a rendőröknek. Időközben az autó tulajdonosa is a helyszínre ért, aki konstatálta, hogy az autóban hagyott szerszámait ellopták. Még javában zajlott a helyszínelés, amikor megcsörrent a sértett telefonja. Egy ismerőse kereste őt, ám a tulaj nem volt beszédes kedvében, hanem inkább elmesélte, mint járt, majd hozzátette, hogy a rendszám alapján már körözik is az elkövető kocsiját. Erre az ismerőse azt mondta, hogy nem kell senkit sem körözni, hisz ő volt, aki feltörte az autót, mert meg akarta tréfálni a cimboráját. A tréfás kedvű elkövető néhány perc múlva meg is jelent a helyszínen, ahol hiánytalanul visszaadta az eltulajdonított szerszámokat. A rendőrség ennek ellenére vizsgálatot indított ellene.