Menu

Közeleg a nyár

2012.05.14.

Hamarosan véget ér a tanév az iskolákban, és a szülőknek főhet a feje, hol töltsék el csemetéik a nyári szünetet. A kerületi Ifjúsági és Sportközpont munkatársai tizennyolc éve dolgoznak azon, hogy többek között a nyári szabadidőt minél hasznosabban tölthessék el a tanulók. Dr. Géczi István igazgatót ezekről a lehetőségekről kérdeztem.

-A XV.kerületi Önkormányzat négy tábort tart fenn: a nyári időszakban Siófokon napi négyszeri étkezés biztosításával; az egész év folyamán Bernecebarátiban, ahol ősszel és tavasszal erdei iskola működik a kerületi oktatási intézményekben tanuló csoportok számára, míg nyáron az iskolák szervezett csoportjai tölthetnek el ezen a helyen néhány napot szintén napi négyszeri ellátás mellett; Agárdon a tábor önellátó, családi üdülőként működik, míg a Szántóföld úton van a napközis táborunk, ahova reggel érkeznek a tanulók és háromszori étkezést kapnak amellett, hogy egész napos programot biztosítunk nekik.
Az intézményünk nagyon jó kapcsolatban van az oktatási intézményekkel: az óvodákkal, az alapfokú és középfokú intézményekkel
A napközis táborban a felügyeletet forgórendszerben látják el az iskolák. Idén június 25- augusztus 24. között a Neptun-, a Szent Korona-, és a Károly Róbert Általános Iskola.
A gyerekek pedig annak megfelelően, hogy a kerület mely területén laknak, három helyen gyülekezhetnek, hogy együtt mehessen ki a táborba autóbusszal, amely viszi és hozza őket: a Szent Korona-, a Neptun Általános Iskola-, illetve a Budai II. László stadion előtt, valamint lehetőség van arra is, hogy közvetlenül a Szántóföld útra menjenek a diákok.
Idén tavasszal már április 16-tól nyitva állt az oktatási intézmények előtt a Bernecebarátiban található üdülő, ahol erdei iskolában vehettek részt a diákok. Ide szintén különbusz viszi és hozza a gyerekeket ugyanúgy, mint Siófokra, ahol heti váltásban nyaralhatnak az iskolák diákjai. Ez a legköltségkímélőbb megoldás, mert így miközben leviszi az új nyaralókat a busz, visszafele elhozza a korábbi turnusban lévőket.
Tavaly így közel tízezer vendégéjszakát töltöttek el a diákok Bernecebarátiban, Siófokon négyezer-, Agárdon ezerkétszáz volt ugyanez a szám. Emellett a Budai II. László Stadionban van egy ifjúsági szállásunk, ahol gyerek- és ifjúsági csoportok közel hétszáz éjszakát töltöttek el.
A nyári napközis táborban tavaly a negyvennégy nap alatt közel hétezer fő volt az összlétszám. Ezt a számot négyszázhuszonöt gyerek tette ki.
Nagy várakozással tekintünk az idei nyári táborok elé. Mindent előkészítettünk annak megfelelően, hogy minden rendben legyen. A munkatársak lelkesen és gyerekszerető módon teszik a dolgukat. A szolgáltatások színvonalát és az infrastrukturális fejlesztéseket pedig a költségvetésnek megfelelően végeztük el. A programok változatosak és úgy gondolom, nagyon jó lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a kerületben tanuló gyerekek természetismerete, látóköre is kiteljesedhessen.
A táborokba a jelentkezés az iskolákban történik, és mi az intézményekkel vagyunk kapcsolatban. Minden üdülőhelyen 17 fő mellé biztosítunk egy pedagógust. A diákok ugyanazt az ellátást kapják, mint az iskolákban a tanév folyamán, tehát, ha valaki szociális helyzeténél fogva ingyenes ellátásra jogosult, akkor a táborban is ugyanígy ingyenesen vehet részt. Emellett mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak a szállás minden táborhelyünkön ingyenes, illetve a pedagógusok étkezésének a költségét is az önkormányzat állja. Az étkezést úgy oldjuk meg mindenütt, hogy az intézmény szerződést köt a beszállítóval. Szerencsére megfelelő mennyiségű, minőségű az ellátás, valamint a szállítás pontossága is nagymértékben javult az elmúlt években.
Bernecebarátiban az iskola főzőkonyhájában készül az étel, Siófokon egy színvonalas, jó beszállító céggel kötöttünk szerződést, a napközis táborba a Károly Róbert Általános Iskolában található konyháról érkezik az ennivaló.
Többféle árat fizetnek a gyerekek szülei a szociális rászorultságuk alapján: vannak olyanok, akik ingyenesek, a napi négyszeri étkezésért Bernecebarátiban az ovisok 2.209.-ot, az iskolások itt és Siófokon nettó 2.800.-ot, míg a napközis táborban napi háromszori étkezést bruttó 564.-ot fizetnek. Természetesen a nagycsaládosok 50%-os térítést kapnak.
A tavalyi évtől kezdődően a fenntartó önkormányzat emellett a Bernecebarátiba és a Siófokra történő utazáshoz költség hozzájárulást kért (1500.- /fő). Sajnos, sok család nem tudta ezt az összeget kifizetni, így a részvételi arány csökkent az előző évihez képest.
Nagyon örülünk azonban annak, hogy a fenntartó törekszik arra, hogy a kerület tanulói kimozdulva a kerületből maradandó élményekhez jussanak. Erre elég sok gyereknek lehetősége van, hiszen Bernecebarátiban nyolcvan gyereket és nyolc pedagógust tudunk elhelyezni egyszerre, illetve a kúria épülete még húsz fő befogadására ad lehetőséget. Siófokon száz fő elhelyezése biztosított, a napközis tábor öthektáros területe pedig korlátlan számú jelentkezők befogadására alkalmas. Ám az biztos, hogy az étkezőben egyszerre háromszáz gyerek tud étkezni.
Most már csak azért szurkolunk, hogy jó idő legyen és valóban kellemes körülmények között tölthessék el napjaikat a szünetben a diákok és az őket kísérő, felügyelő pedagógusok- mondta zárszóként az Ifjúsági Sportközpont igazgatója.