Menu

Víz nélkül nincs élet

2012.05.06.

Öt évvel ezelőtt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet az Egészségügyi Világszervezet támogatásával kidolgozott egy vízfogyasztást népszerűsítő programot. A program célja az általános iskolások cukros üdítő bevitelének csökkentése, illetve a vízfogyasztás növelése volt.

Természetesen a program megvalósításához az iskolák az OÉTI-től számos anyagot: plakátot, szülőknek és gyermekeknek szóló szórólapot, palackozott vizet kaptak.
Idén a kerületből a Czabán- és a Neptun Általános Iskola csatlakozott a HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) programhoz.
Rónáné Helle Mária, a Neptun Általános Iskola igazgatójának épp úgy nagyon tetszett ez a több napon át folyó rendezvénysorozat, mint a tanulóknak.
-Minden évben van Egészségnap az iskolában. Idén ehhez a programhoz kapcsoltuk a HAPPY héten megvalósuló tevékenységeket. Olyan feladatokat igyekeztünk adni a diákoknak, amelyek a szünetekben, illetve a szabadidősávban végrehajthatóak voltak. Például plakátokat kellett készíteniük, ízesített vizeket állítottak elő és kóstoltatták egymással. Ehhez külön kutatómunkára is szükségük volt. Egy másik nap mindenkinek egy vízzel teli üveggel kellett iskolába jönnie, és a „vizizsaruk” ellenőrizték ezt. Akinél pedig nem volt, annak is meg kellett oldania ezt a feladatot például az osztálytársak segítségével. Nagy népszerűségnek örvendett a szignál, amely az Ariel című film részlete volt. Ha ezt meghallották a gyerekek, akkor kötelességük volt egy korty vizet inniuk. Volt egy nap, amikor a büfében csak ásványvizet lehetett vásárolni, nem volt édes üdítő. Mindehhez a programhoz egy előadássorozat is társult: délutánonként a tanulás megkezdése előtt 15-20 percre összegyűltek a diákok az aulában, ahol a víz témakörében különböző előadásokat hallgathattak meg, a témát megbeszélték, feldolgozták. Sőt, a hét elején vízcseppeket is készítettek a gyerekek, melyet az iskola nevéből adódóan Neptun – a római tengeristenről készített rajz alá tehettek fel napról napra. Emellett au udvaron is számos, a vízhez kapcsolható játék, feladat várt rájuk. Úgy érzem, sikeres volt ez a kezdeményezés, melyet a következő hetekben is folytatunk, hiszen a víz az élet egyik alkotóeleme, a mindennapi vízfogyasztás pedig nagyon fontos.