Menu

Itt járt a kisváros a nagyvárosban

2012.04.25.

A közeli házakig terjengő friss kalács és rétes illata, valamint a Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar játéka ébresztette Újpalota lakosságát április 22-én. A Kisváros a nagyvárosban című egész napos program már mondhatni hagyományos volt.

Az októberi bemutatkozó rendezvényt követően másodszor rendezte meg a kerület a dabasi termelői piacot. Az egészségtudatos életmódra nevelés mintaprogramja keretében megvalósuló rendezvény ötletgazdája László Tamás országgyűlési képviselő, a XV. kerület polgármestere volt.
A XV. kerületi Önkormányzat a Vidékfejlesztési Minisztériumba benyújtott mintaprogrammal készül a közétkeztetés reformjára, intenzívebbé téve egyúttal a város és a vidék kapcsolatát. A közintézményi konyhaüzemekbe közvetlenül a termelőktől beszerzett élelmiszerekkel csökkentik a költségeket, miközben minőségi táplálkozást nyújtanak. A mintaprogramhoz azonnal csatlakozott Kőszegi Zoltán, Dabas város polgármestere, aki a térség kistermelőinek minőségi terményeit szeretné bevonni a kezdeményezésbe. Az új szereplők nem szorítják ki a korábbi beszállítókat, hanem valódi versenyhelyzetet teremtenek.
A mintaprogram az országban elsőként nettó ötmillió-száznegyvenezer forint támogatást kapott, ebből valósul meg a termelői piac is,
A program ősszel Újpalota Fő terén volt, most áttelepült a Boldog Salkaházi Sára templom előtti területre, ahol egyrészt számos termelő mutatkozott be áruival, másrészt Dabasról és a XV.kerületből érkeztek zenészek, táncosok, hogy kulturális életüket megmutassák egymásnak és a közönségnek. A program keretében láthattuk többek között a Szilas Néptáncegyüttest és a Borovenka Hagyományőrző Népcsoportot, hallhattuk Valentyik Anna énekesnőt és a Bazsalicska Citerazenekart. Fellépett a Sári Gyermek Néptánccsoport és a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola néhány táncos növendéke, a Csomópont Tehetséggondozó Programban részt vevő több tehetséges fiatal, míg az idősebb korosztályt a Bátki János Nyugdíjas Klub Mamorett Csoportja és a XV. kerületi Aranytopán Tánccsoport képviselte.
A programot a két terület polgármestere László Tamás és Kőszegi Zoltán nyitotta meg a színpadon, ám ezt megelőzően a templom közösségi termében is hallhattuk gondolataikat. Ugyanis május 13-ig ez a hely ad otthont Dabas, a nyolc torony városa című kiállításnak, melyen a város templomai fényképeken, valamint a klasszicista stílusban épült kúriák makettjei láthatóak.

Kapcsolódó hanganyag: