Menu

Szépen írnak

2012.04.23.

Hajdanában, még nagymamáink külön osztályzatot kaptak a szépírásra. Aztán teltek az évek, évtizedek, és a szép külalakkal írás szinte megszűnt. Ez valahol nem véletlen, hiszen manapság mindenki számítógépen írja meg a beszámolóit, kérvényeit, minden írni valóját. Kézzel szépen írni lassan el is felejtünk.

Nemrégiben azonban a Speciális Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács Országos Szépíró Versenyt hirdetett, melynek budapesti fordulója március 31-én kerületünkben, a Neptun Általános Iskolában volt. A megmérettetésre az
egész országból 3742 gyerek nevezett be.
A kerületi oktatási intézményben közel 260 gyerek vett részt a versenyen, melyet megelőzően egy rövid műsort láthattak a megjelentek, illetve László Tamás polgármester, Dr. Csötönyi Tünde, Budapest Főváros Kormányhivatala Oktatási Főosztályának főosztályvezetője, Rónáné Helle Mária, a Neptun Általános Iskola igazgatója, valamint a zsűri nevében Latorcainé Ujházi Aranka ikonfestő mondott egy-egy rövid köszöntőt.
A verseny során az iskola pedagógusainak vezetésével a diákoknak a lehető legszebb kézírással kellett lemásolniuk egy megadott szöveget 60 perc alatt.
-A sajátos nevelési igény kifejezi, hogy a gyerekeknek több időre, speciális módszereket alkalmazó nevelési hatásokra van szükségük. Egyes képességeik lassabban, más ritmusban fejlődnek, vagy esetleg hiányoznak, ezért a szépírás kialakulásához is több energiára van szükségük, mint a nem akadályozott gyerekeknek- mondta Novottáné Csősz Gabriella, a Neptun iskola könyvtárosa, és egyben a program egyik főszervezője.
A feladat befejezését követően a tantestület tanárai különböző foglalkozásokat biztosítottak a gyerekeknek (mandalafestés, társasjátékok, irodalmi activity, origami, hangszeres foglalkozás, mozgásos játékok, pingpong, léghoki stb.)
Olyan jól érezte magát mindenki, hogy szinte észre se vették azt az egy órát, ami az eredményhirdetésig eltelt.
A verseny eredményét Beleznay Éva, építész, a főváros volt főépítésze, a zsűri tagja hirdette ki, az ajándékokat pedig Dr. Csötönyi Tünde adta át.
A díjazottak között volt kerületünk két diákja is: első helyezett lett Kajatin Ádám (10. évfolyam, Száraznád), míg második helyezést ért el Nyitrai Gyöngyi (6. évfolyam, Hartyán), akik április 21-én képviselték fővárosunkat az országos döntőn Szentendrén.