Menu

Oda kell figyelnünk a közlekedésre

2012.04.18.

Április 15-én lépett hatályba az új szabálysértési törvény. Mivel ezzel a törvénnyel a mindennapi életünkben is gyakran találkozhatunk, a változások értelmezéséhez segítséget kértünk Glózikné Kárpáti Andrea alezredestől, a XV. kerületi rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának a vezetőjétől.

-Az új törvény legfontosabb eleme az úgynevezett fix bírság megjelenése – mondta a szakember. Ez azt jelenti, hogy bizonyos közlekedési szabályok elkövetésekor a rendőrnek nem lesz módja mérlegelni, hanem egy fix büntetési tarifát kell majd alkalmaznia. Persze, az állampolgár ebben az esetben is megtagadhatja majd a helyszíni bírság kifizetését, ám a rendőr tájékoztatni fogja, hogy a feljelentést követően a szabálysértési bírság is fix, méghozzá a helyszíni kétszerese lesz.
Vegyünk egy példát: ha a jármű vezetője nem rendelkezik vezetői engedéllyel, amit utólag sem tud bemutatni, akkor a helyszíni bírság fixen 25.000 Ft lesz. A rendőrt nem befolyásolja az elkövető anyagi helyzete, családi állapota és szociális helyzete sem. Ugyanígy jár majd el a szabálysértési hatóság is, mely a feljelentést követően már fixen 50.000 Ft-os bírságot szab ki. Bonyolultabb lesz a helyzet a lejárt műszaki érvényesség esetében, hisz amennyiben az érvényesség határideje három hónapon belüli, akkor a rendőrnek nem kell fix bírságot kiszabnia, 3-6 hónap között azonban már 15.000, 6-12 hónap között 20.000, egy évnél régebben lejárt műszaki esetében pedig 25.000 Ft lesz a helyszíni bírság. Értelemszerűen a szabálysértési bírság pedig ennek a duplája lesz.
– Fontos változás lesz, hogy módosul a szabálysértés fogalma is, azaz nem állapítható majd meg szabálysértés azokban az esetekben, amikor a cselekményre a jogszabály közigazgatási bírság kiszabását rendeli el. Ez gyorshajtásnál fontos, hisz a sebességhatár minimális túllépése még szabálysértésnek számít, ám súlyosabb esetben már közigazgatási bírságot kell kiszabni. Ugyancsak közigazgatási bírsággal sújtandó a biztonsági öv hiánya, valamint az ittas vezetés is. Ezek a bírságok ugyancsak fix összegek lesznek.
Azokban az esetekben, amikor a rendőrnek nem kell fix bírságot kiszabnia – ilyen például egy otthon felejtett vezetői engedély –, a rendőr hatáskörébe tartozik majd a bírság mértékének a megállapítása. Ebben az esetben igencsak széles skálán – 5000 -150.000 Ft – mozoghat a kiszabható büntetés, és a szabálysértő, amennyiben nem tud fizetni, akár közmunkával, vagy elzárással is sújtható lesz. Van az új szabálysértési törvénynek egy passzusa, mely kimondja, amennyiben egy állampolgár hat hónapon belül háromszor is szabálysértést követ el, ismételt elkövetőnek fog majd számítani, amely a helyszíni bírság összegét is jelentősen (akár 70.000 Ft-ra) megnöveli, illetve a rendőrnek minimum egy hónapra be kell majd vonnia az elkövető vezetői engedélyét is.