Menu

Rendőrségi hírek

2012.04.19.

Hogyan védekezzünk a trükkös tolvajok ellen?
Ketten fogták el az újpalotai karcolót
A lakosság segítségével fogták el a tolvajokat

Hogyan védekezzünk a trükkös tolvajok ellen?

Régóta visszatérő probléma a trükkös tolvajok elleni küzdelem. Mivel a sértettek egyedül élő idős emberek, akik rendkívül könnyen becsaphatók, a rendőrség minden lehetséges eszközzel megpróbálja megelőzni ezen emberek áldozattá válását. Szórólapokon keresztül és a nyugdíjas otthonokban személyesen is tájékoztatják az érintetteket, hogy miképpen védekezhetnek a trükkös tolvajok ellen.
– Egyik módszer, ha valamennyi fontosabb közüzem és hivatal telefonszámát összeírják – mondta Galambos Ferenc alezredes, kerületi rendőrkapitány -, s ha ezek nevében csönget be hozzájuk valaki, akkor az adott számon keresztül leellenőrizhetik a becsöngető személyét. De megoldás az is, ha bennünket hív az illető, vagy, ha a szomszédokhoz, esetleg a családtagokhoz fordul segítségért. Nagyon fontos, hogy senki idegent ne engedjenek be a lakásukba, és azt sem győzzük hangsúlyozni, hogy a közüzemek és hivatalok sosem szednek személyesen pénzt az ügyfelektől.
A kerületi kapitány szemléltetésképpen két esetet is elmesélt. Az egyik a húsvéti ünnepeket követő napokban történt. Egy idős embert az unokája nevében hívták fel. Az álunoka azt mondta, hogy a Keleti pályaudvarnál bajba került, és sürgősen pénzre lenne szüksége. Azt kérte a nagyanyjától, hogy az senkinek se szóljon, hanem adja oda a pénzt annak a személynek, akit ő odaküld. A sértett gondolkodás nélkül teljesítette a kérést, s még akkor sem fogott gyanút, amikor az „unokája” még kétszer megismételte ezt a kérését. Pedig ekkor már a szomszédoktól is kölcsön kellett kérnie. Egy hét múlva találkozott az igazi unokájával, aki csodálkozva hallgatta az esetet. Mint kiderült, az idős ember többszázezer forintot adott oda egy ismeretlennek. Április 16-án aztán megismétlődött ez az eset. Ezúttal egy másik idős embert a fia nevében hívtak fel, és ugyancsak sürgősen pénzt kértek tőle. A telefonáló azt mondta, hogy ő most akkora bajban van, hogy nem tud személyesen elmenni a pénzért, ezért arra kérte a nagyanyját, hogy az tegye egy kabát zsebébe a pénzt (350.000 Ft-ot), és adja oda annak a taxisnak, akit ő hozzáküld. Az idős ember ebben az esetben is gondolkodás nélkül teljesítette a kérést.
– Az ilyen esetekben a rendőrség tehetetlen, egyrészt későn, napokkal, hetekkel később értesítenek bennünket a sértettek, másrészt ők sem rendelkeznek információval az elkövetőkről. Egyet tehetünk, megpróbáljuk megelőzni ezeket az eseteket, mi azonban csak tájékoztatni tudjuk az érintetteket, ahhoz, hogy ne történhessenek meg hasonló esetek, nekik is elővigyázatosabbnak kellene lenniük.

Ketten fogták el az újpalotai karcolót

Április 15-én délelőtt egy idősebb férfi egy fémmel (utóbb kiderült, hogy egy kulccsal) több autót is megkarcolt a Késmárk utca és a Nyírpalota utca sarkán. Pechére, az első járműben, egy Audi A6-os személyautóban bent ült a tulajdonos lánya, aki rögtön értesítette az esetről az édesapját. A lány még a helyszínen megmutatta az elkövetőt az apának, aki számon is kérte a férfit. Az 59 esztendős gyanúsított, aki addigra már hat autót karcolt össze, megpróbált elmenekülni, de ekkor egy másik szemtanú is az apa segítségére sietett. Egy közelben lakó férfi ugyanis az ablakából látta, a rongálást, és azonnal lement az utcára. Épp időben érkezett, mert az apával összefogva együttes erővel sikerült visszatartaniuk az elkövetőt, akit aztán a rendőröknek is átadtak. A férfi a rendőrségen elismerte a rongálást, de a tettét nem indokolta. A kulccsal azonban jelentős kárt okozott az autók tulajdonosainak.

A lakosság segítségével fogták el a tolvajokat

Még március 19-én történt, hogy két férfi bemászott a Taksony köz egyik udvarára, ahol egy lakókocsit törtek fel, melyből fém alkatrészeket próbáltak meg kiszedni. Az esetnek azonban a szomszéd szemtanúja volt, aki egyrészt értesítette a rendőrséget, másrészt a tolvajokat is megzavarta. A két férfi a kerítésen keresztül az utcára menekült, majd a Tóth István utca irányába menekültek. A szemtanú azonban a ruházatukról elég pontos leírást tudott adni a kerületi rendőröknek, akik a Tóth István utcában rá is bukkantak a két sétáló férfire. Mikor igazoltatták őket, kiderült, hogy egyiküknél sincsen igazolvány. A két férfit ezt követően előállították, és a rendőrségen már gyanúsítottként hallgatták ki őket, ahol aztán beismerték a bűncselekmény elkövetését. Mint mondták, egy Wartburggal érkeztek a Taksony közbe, és az volt a céljuk, hogy fémet szerezzenek. A lakókocsit is emiatt törték fel, de a szomszéd kiabálását követően kénytelenek voltak menekülni.