Menu

A Parola Zenekar megtáncoltatja a Dózsás lányokat!

2012.05.02.

Május 5-én 19 órától, a Csokonai Művelődési Központban ingyenes(!) műsor keretében közösen lépnek fel a Parola Zenekar, és a kerületi Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola táncosai. Az apropó: a folk-rock csapat lemezbemutató koncertje.

A XV. kerülethez kötődő Parola zenekar több, mint egy éve alkot, segít a Csomópont Tehetséggondozó program keretében. Céljuk, hogy a tehetséges fiatalokat támogassák zenei elképzeléseik megvalósításában. Koncertjeiken együtt zenélnek, énekelnek a gyerekekkel. Lehetőségeik szerint új alternatívákat biztosítanak a magukban tehetséget felismerő diákoknak.
A program során ismerték meg a Dózsa táncos diákjait is, így alakult ki a mostani együttműködés, közös fellépés is.
Markos „Preszy“ Katica, miként eddig, most is együtt énekel és táncol majd a tehetségekkel, műsorukba bevonják a közönséget is.
Sokan kedvelik, szeretik, másoknak tán újdonságként hat a név: Parola. Kézfogás. Sokat sejtető, és szép szavunk. Kezet fogni valakivel épp úgy lehet köszöntés, mint az együttműködés, megegyezés, vagy segítség, összehangolódás, netán összetartozás jelképe. Valóban. A Parolások kezüket nyújtották a fiatal tehetségeknek, hogy segítsenek nekik, és nem engedik el őket gyorsan, mint az – sajnos – oly gyakori egy-egy tehetségkutató program után. Ők a Csomópont elvei szerint, nem kutatják, hanem gondozzák a tehetséget. De a zenekar repertoárját tekintve is látható az együttműködés, összefogás. Nem csak abban, hogy tagjai barátok is. A Parola zenekar szándéka szerint ötvözi a tradicionális dallamokat napjaink népszerű hangzásával és hangszerelésével. Így az már első hallásra könnyen befogadható az autentikus magyar zene ismerete nélkül is. Fülbemászó, szerethető, mai, és mégis hagyományőrző.
A zenekar törekvése a régmúlt idők tapasztalatait naprakészen színpadra vinni. Néhány perc zenehallgatás után, ismerősen hangzanak a mély fájdalmat vagy a kitörő örömöt kifejező ősi dallamok. Egy biztos, hogy az énekesnő és a zenészek expresszív személyisége az első pillanatban a hallgató szívébe lopja magát. Néhány muzsikus a legkeményebb rockzene világából érkezett, míg mások az autentikus népzene legfinomabb színeit oldják az együttes zenei világában. A virtuóz hegedű témák versenyeznek a legérdesebb gitárszólókkal, evvel biztosítva színes környezetet az olykor, néha szívbemarkoló népdaloknak.
Az előadással kapcsolatban Katica kérdésemre annyit mondott, illetve üzent:
-Szívesen vesszük a koncerten való részvételre a jelzést a www.preszyparola.hu honlapján, hogy a helyét mindenkinek biztosítani tudjuk. Kérjük, jöjjenek el, és élvezzék ezt az időtlen érzést együtt a Parolával!